Εκτίμηση διαθεσιμότητας στο Voice over Internet Protocol με την χρήση μακροβιανών μοντέλων : - Σαλαγάρας, Χριστόφορος Π. (2007)
Η διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό την μελέτη της διαθεσιμότητας σε ένα σύστημα VoIP. Γίνεται αναφορά στον τρόπο που ξεκίνησε το VoIP, τα πρωτόκολλα που σχεδιάστηκαν για την παροχή αυτής της υπηρεσίας. Αρχικά το H.323 το οποίο στην ουσία ήταν ένας συνδυασμός κάποιων άλλων πρωτοκόλλων τα οποία ήδη υπήρχαν και στην συνέχεια την ανάγκη για δημιουργία ενός πρωτοκόλλου αποκλειστικά σχεδιασμένο για το VoIP το SIP το οποίο και χρησιμοποιείται ακόμηΣτην συνέχεια αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μια συνομιλία τόσο στο συμβατικό τηλεφωνικό μας σύστημα PSTN και ο τρόπος που γίνεται μια συνομιλία σε ένα σύστημα VoIP. Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία τα οποία αποτελούν ένα τέτοιο σύστημα και χρησιμοποιούνται για να γίνει μία κλήση VoIP.Όπως όλα τα συστήματα έτσι και αυτό αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα τα οποία προς το παρόν δεν το κάνουν τόσο δημοφιλές όσο το κοινό σε όλους μας τηλεφωνικό σύστημα που χρησιμοποιούμε καθημερινά το PSTN. Κάποια από τα προβλήματα του VoIP είναι το τρεμούλιασμα του ήχου, η ηχώ, το χάσιμο των πακέτων του ήχου που ταξιδεύουν μέσα στο ιντερνετ, η διαχείριση των κλήσεων που δεν το κάνουν τόσο αξιόπιστο όπως το συμβατικό σύστημα τηλεφωνίας. Έτσι λοιπόν γεννιέται η ανάγκη για Αξιοπιστία στο VoIP με σκοπό να βελτιωθεί και να ανταγωνισθεί το PSTN.Μια μέθοδος μελέτης αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας είναι μέσα από Μαρκοβιανά μοντέλα. Ο λόγος που θα χρησιμοποιείται με ένα μαρκοβιανό μοντέλο είναι γιατί υποθέτουμε ότι οι χρόνοι που χρειάζονται για την μετάβαση του συστήματος από μια κατάσταση σε μια άλλη είναι εκθετικά κατανεμημένοι καθώς επίσης υπάρχει και τυχαία αλλαγή καταστάσεων από μια κατάσταση σε μια άλλη. Έτσι το σύστημα έχει κάποιες καταστάσεις λειτουργίας και κάποιες καταστάσεις βλάβης όπου δεν είναι διαθέσιμο για να γίνει μια κλίση.Στην συνέχεια με χρίση εμπειρικών δεδομένων έγινε υπολογισμός της διαθεσιμότητας του συστήματος VoIP και επηρεάζοντας κάποιους από τους ρυθμούς μετάβασης καταστάσεων έγινε κατανοητό πως επηρεάζεται η διαθεσιμότητα του συστήματος και πως θα ήταν δυνατό να βελτιωθεί δηλαδή να αυξηθεί η διαθεσιμότητα του VoIP.