Αξιολόγηση επίδοσης επιπέδου ζεύξης δεδομένων προτύπου DVB-H : - Κοκκίνης, Χρύσανθος (2007)
Το πρότυπο DVB-H δημιουργήθηκε το 2004 από τον ευρωπαϊκό οργανισμό προτυποποίησης ETSI με σκοπό την μετάδοση με ευρεία εκπομπή (broadcasting) ψηφιακής τηλεόρασης καθώς και ΙΡ υπηρεσιών σε τερματικά χειρός κινούμενα σε περιβάλλοντα υψηλού θορύβου. Η ύπαρξη τέτοιων τερματικών δημιουργεί ιδιαίτερες απαιτήσεις για το DVB δίκτυο λόγω της μεγάλης κινητικότητας των τεματικών και των υψηλού θορύβου περιβαλλόντων στα οποία κινούνται. Το πρότυπο DVB-H αφορά το φυσικό επίπεδο και το επίπεδο ζεύξης δεδομένων του μοντέλου του OSI και βασίζεται εν πολλοίς στο πρότυπο DVB-T καθώς χρησιμοποιεί αρκετούς από τους βασικούς μηχανισμούς μετάδοσης του. Οι κυριότερες διαφορές μεταξύ των δύο προτύπων εστιάζονται στο επίπεδο ζεύξης δεδομένων, στο οποίο το πρότυπο DVB-H εισάγει τους μηχανισμούς Time-Slicing για εξοικονόμηση ενέργειας στο τερματικό χειρός και MPE-FEC γα την καλύτερη απόδοση σε περιβάλλοντα θορύβου. Οι δύο αυτοί μηχανισμοί υλοποιήθηκαν σε λογισμικό και ενσωματώθηκαν σε ένα πρότυπο εργαστηριακό DVB-H δίκτυο, ενώ παράλληλα αξιολογήθηκε η συμπεριφορά τους σε μεταφορά πραγματικών δεδομένων.Στο παρόν κείμενο, αρχικά περιγράφεται το πρότυπο DVB-Τ και οι νέες ή διαφορετικές λειτουργίες που εισάγει το πρότυπο DVB-H. Στη συνέχεια, ακολουθεί μια λεπτομερής περιγραφή των μηχανισμών Time-Slicing και MPE-FEC. Μετά, περιγράφεται λεπτομερώς το λογισμικό που υλοποιήθηκε και η αρχιτεκτονική του εργαστηριακού δικτύου. Τέλος, παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων που προέκυψαν στο DVB-H δίκτυο.