Διαχείριση κινητικότητας σε IMS δίκτυα : - Δήμα, Κυριακή (2007)
Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως επίκεντρο την διαχείριση κινητικότητας στα δίκτυα IMS. Είναι μια μελέτη για τις τεχνικές που ομαλοποιούν την παροχή υπηρεσιών σε κινητούς σταθμούς κατά την διάρκεια μετακίνησης τους σε διαφορετικές περιοχές δικτύων αλλά και σε διαφορετικών τεχνολογιών δικτύων.Παρουσιάζετε μια λεπτομερής περιγραφή των ασυρμάτων δικτύων και του τρόπου λειτουργίας τους. Στη συνέχεια παρουσιάζουμε το IMS δίκτυο, τον σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική του δικτύου, τους απαιτούμενους κόμβους του, την εξέλιξη του και φυσικά τα προτερήματα της νέας αυτής αρχιτεκτονικής δικτύου.Αναλύουμε το βασικό πρωτόκολλο SIP, το οποίο αποτελεί θεμέλιο για τα δίκτυα IMS. Περιγράφουμε την δομή και τα βασικά του χαρακτηριστικά όπως επίσης και τρόπους συνεργασίας αυτού με διαφορετικά πρωτόκολλα. Επικεντρωνόμαστε στον τρόπο διαχείρισης κινητικότητας του πρωτοκόλλου.Τέλος παρουσιάζουμε τρόπους παροχής καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών κατά την διάρκεια περιαγωγής ενός κινητού σταθμού σε ετερογενή δίκτυα και με παραδείγματα παρουσιάζουμε το βασικό μοντέλο ποιότητας υπηρεσιών και κινητικότητας.Ολοκληρώνοντας την εργασία παρουσιάζουμε ένα σύστημα IMS που χρησιμοποιήσαμε και απεικονίζουμε τις αντίστοιχες διεπαφές για τους χρήστες και τους διαχειριστές. Με κάποια ροή δεδομένων που καταγράψαμε στο δίκτυο αυτό εμφανίζουμε την κίνηση του δικτύου και τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών