Stray dog - Kurosawa, Akira, 1910-1998; Kurosawa, Akira, 1910-1998; Mifune, Toshiro, 1920-1997; Shimura, Takashi, 1905-1982; Awaji, Keiko, 1933-2014; Yamamoto, Reizaburo; Sengoku, Noriko (Art Free, 2005)
Ο Μουκαράμι, ένας νέος στο σώμα αστυνομικός, χάνει το όπλο του σε λεωφορείο του Τόκιο και ταπεινωμένος θέτει την παραίτησή του στον επιθεωρητή Σάτο, η οποία δεν γίνεται αποδεκτή. Το κλεμμένο όπλο χρησιμοποιείται σε φόνο και ο Μουρακάμι αναζητά με λυσσασμένη μανία τον κάτοχό του στη μαύρη αγορά και τα καταγώγια του Τόκιο [...] Ο Κουροσάβα [...] έθεσε σε λειτουργία ένα νέο είδος, το ιαπωνικό φιλμ νουάρ, υπογράφοντας το πρώτο αριστούργημα της καριέρας του.