Μελέτη και αξιολόγηση της παρεχόμενης ποιότητας υπηρεσίας για πολυεκπομπή πολυμεσικού περιεχομένου στο πανεπιστήμιο αιγαίου : - Πανταζής, Μιχαήλ (2007)
Η μεγάλη ανάπτυξη που έχει παρατηρηθεί της τελευταίες 2 δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε θέματα που αφορούν την δικτύωση υπολογιστών, την εφαρμογή νέων πρωτοκόλλων στη μεταφορά δεδομένων και την προτυποποίηση στην κωδικοποίηση και συμπίεση ήχου και εικόνας έχει επηρεάσει σημαντικά τόσο το χώρο του διαδικτύου όσο και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται η επικοινωνίες γενικότερα Μία από της ταχύτατα αναπτυσσόμενες τεχνολογίες είναι η τεχνολογία πολυδιανομής γνωστή και με την διεθνή ορολογία multicast. Η γενικότερη ιδέα πίσω από την τεχνολογία πολυδιανομής (multicast) συνοψίζεται ως εξής :Πολυδιανομή είναι η ταυτόχρονη παράδοση δεδομένων σε μια ομάδα προορισμών χρησιμοποιώντας την αποδοτικότερη στρατηγική για να παραδοθούν τα μηνύματα σε κάθε σύνδεση του δικτύου μόνο μία φορά, δημιουργώντας αντίγραφα μόνο όταν διαχωρίζονται οι συνδέσεις προς τους προορισμούς.Στην παρούσα εργασία μελετούμε τα βασικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας πολυδιανομής (multicast). Τέτοια χαρακτηριστικά είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η δρομολόγηση δεδομένων, η αναγνώριση των προορισμών που αποτελούν μια ομάδα πολυδιανομής, η εξασφάλιση της σωστής διανομής και η παροχή εγγυήσεων καθώς και τα πρωτόκολλα, οι αρχιτεκτονικές και οι διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση της πολυδιανομής σε ένα δίκτυο υπολογιστών.Τέλος πραγματοποιήθηκαν κάποιες μετρήσεις πάνω σε μεταδόσεις πολυεκπομπής δεδομένων πολυμέσων και στο πως επηρεάζει τη μετάδοση δεδομένων ο κάθε τύπος κωδικοποίησης / συμπίεσης δεδομενων πολυμεσικού χαρακτήρα που χρησιμοποιήσαμε. Συγκρίναμε διαφορετικούς τύπους κωδικοποίησης δεδομένων και στείλαμε και λάβαμε δεδομένα από διαφορετικές τοποθεσίες μελετώντας έτσι την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.