Τεχνολογίες προσαρμοσμένες σε περιβάλλον έξυπνων σπιτιών για ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες : - Κυρατζόγλου, Ευάγγελος (2007)
Στο κατώφλι του 21ου αιώνα, η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, ευημερία και ποιότητα ζωής. Η ανάπτυξή της βασίζεται στη ραγδαία εξέλιξη των τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο εργασίας, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, συναλλαγών, κλπ., δημιουργώντας νέα δεδομένα και νέες ευκαιρίες Είναι σημαντικό οι νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που αναπτύσσονται βασισμένες στις τεχνολογίες αυτές να είναι προσβάσιμες από πολίτες με διαφορετικές απαιτήσεις και προτιμήσεις συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ιδιαίτερα για αυτά τα άτομα, οι νέες τεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα βελτίωσης σε σημαντικούς τομείς της καθημερινής ζωής, όπως υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ψυχαγωγία, κλπ. Στην παρούσα εργασία, παρουσιάζεται το «Έξυπνο Σπίτι», και λύσεις με τις οποίες μπορεί να βελτιωθεί η ζωή μέσα στο σπίτι των ηλικιωμένων αλλά και των ατόμων με σωματικές ανικανότητες, αναφέρουμε κάποια παραδείγματα μοντελοποίησης δεδομένων, τεχνολογίες με τις οποίες μπορεί να γίνει τηλε-παρακολούθηση ασθενών αλλά και στοιχεία για το χώρο της ηλεκτρονικής υγείας (e-health).