Ανάπτυξη αυτοκαθαριζόμενων υφαρμάτων ενεργών στο ορατό φως : - Παπαδοπούλου, Ειρήνη Π. (2008)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε περιγραφή των υφασμάτων και των σύγχρονων τεχνολογιών. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στις αρχές της φωτοκατάλυσης και του διοξειδίου του τιτανίου ως ένας από τους τυπικούς και πιο σημαντικούς ημιαγωγούς. Επίσης, παρουσιάστηκαν διάφορες μεθόδοι ανάπτυξης υλικών με μικροπρόσθετα όπως και τυπικές μέθοδοι χαρακτηρισμού φωτοκαταλυτικών υλικών. Με βάση τη βιβλιογραφική ανασκόπηση προσδιορίστηκε ότι σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να αναπτυχθούν αυτοκαθαριζομενα υφάσματα με την εφαρμογή νανοδομικών φωτοκαταλυτών ευαίσθητων στο ορατό φως. Ακολούθως έγινε επιλογή των κατάλληλων υφασμάτων. Τα υφάσματα τροποποιήθηκαν επιφανειακά με κατάλληλες ουσίες. Οι συγκεκριμένες ουσίες σύζευξης χρησιμοποιήθηκαν για πρόσδεση στην επιφάνεια των υφασμάτων ενεργών φωτοκαταλυτών οι οποίοι διατήρησαν την δραστικότητά τους και μετά την πρόσδεση. Στη συνέχεια παρακευάσθηκαν νανοσωματίδια τιτανίας καθώς και τιτανία ντοπαρισμένη με ανιόντα αζώτου (Ν) για απορρόφηση στο ορατό μέρος του ηλιακού φάσματος. Η δομή και οι ιδιότητες των νανοσωματιδιακών φωτοκαταλυτών μελετήθηκαν με περίθλαση ακτίνων Χ(XRD), με φασματοσκόπια ορατού-υπεριώδους φωτός (UV-Vis) κλπ. Τα νανοσωματίδια τιτανίας εναποτέθηκαν πάνω σε υφάσματα και ακολούθως, μελετήθηκε η ικανότητα των υφασμάτων να διασπούν αέριους άλλά και υγρούς ρύπους. Επίσης προσδιορίστηκαν οι ιδιότητες των υφασμάτων για απορρόφηση στο ορατό μέρος του φάσματος. Διαπιστώθηκε ότι τα νανοσωματίδια της τιτανίας μπορούν να διασπάσουν υγρούς ρύπους, όπως είναι το Methylene blue (C16H18CN3S), ενώ αντίστοιχα τα νανοσωματίδια της ντοπαρισμένης τιτανίας με άζωτο διέσπασαν αέριο ρύπο (ακετόνη) ακόμα και στο ορατό φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.