Ανάλυση, μελέτη και δοκιμαστική εφαρμογή του σταδίου της κατανόησης του σχεδιαστικού προβλήματος : - Μπαλτογιάννης, Αλέξανδρος (2008)
Ένα από τα κυριότερα αρχικά στάδια, κατά τη διάρκεια του κύκλου σχεδίασης, είναι αυτό στο οποίο πραγματοποιούνται μια σειρά ενεργειών για την κατανόηση και προσέγγιση του προβλήματος και γενικότερα του προβληματικού χώρου τον οποίον μελετά ο σχεδιαστής. Το στάδιο της κατανόησης του σχεδιαστικού προβλήματος αποτελεί το σημαντικότερο βήμα και ίσως το δυσκολότερο σε όλη τη διαδικασία εξέλιξης της σχεδίασης. Και αυτό γιατί τα συμπεράσματα που εξάγονται εδώ, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις στις επόμενες φάσεις. Λόγω λοιπόν του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει το αρχικό στάδιο σχεδίασης, αναζητούνται και ακολουθούνται οργανωμένες διαδικασίες που βοηθούν στη μελέτη. Έτσι και στην παρούσα διπλωματική εργασία ακολουθείται μια οργανωμένη διαδικασία και γίνεται εστίαση στον προσδιορισμό των προδιαγραφών του συτήματος ή του προϊόντος βάσει κυρίως των λειτουργικών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο των γενικευμένων μεθοδολογιών, αναλύονται ώστε να κατανοηθούν ορισμένα δομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά, περιορισμοί και μετρικές. Ο σημαντικότερος στόχος είναι η πρακτική εφαρμογή της γενικευμένης προσέγγισης σε παράδειγμα που βοηθά στην αξιολόγηση της μεθόδου αλλά και την ανάδειξη της σημασίας της.