Συστήματα ανίχνευσης εισβολών στα ασύρματα δίκτυα : - Τσακουντάκης, Αλέξανδρος (2007)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν τα ασύρματα δίκτυα. Τα ασύρματα δίκτυα λαμβάνουν κάθε μέρα και περισσότερο δεσπόζουσα θέση στον χώρο των επικοινωνιών και της διασκέδασης. Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας, αποτελεί η μελέτη των προβλημάτων ασφάλειας των ασύρματων δικτύων και των τρόπων χρήσης ενός συστήματος ανίχνευσης εισβολών (IDS) για την αντιμετώπιση τους. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην περιγραφή και κατηγοριοποίηση των πιθανών επιθέσεων. Στη δεύτερη ενότητα της διπλωματικής εργασίας θα περιγραφεί ο τρόπος λειτουργίας των IDS και θα αναφερθούμε σε πραγματικά δεδομένα χρήσης για να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα τους να προστατεύσουν ένα ασύρματο δίκτυο. Στην συνέχεια, θα μελετήσουμε την συμπεριφορά των συστημάτων ανίχνευσης εισβολών στο νέο πρωτόκολλο ασφάλειας 802.11i. Συγκεκριμένα, θα δούμε σε τι βαθμό τα IDS συνεργάζονται με το νέο πρότυπο και κυρίως το κατά πόσο είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις νέες απειλές και αδυναμίες του προτύπου. Τέλος, θα προσπαθήσουμε χρησιμοποιώντας κάποια ανοιχτού κώδικα (open-source) εφαρμογή IDS να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό επίπεδο ασφάλειας.