Κοστολόγηση και αντιστάθμιση κινδύνου σε basket options μετοχών : - Παππάς, Απόστολος (2008)
Τα δικαιώματα προαίρεσης σε μετοχές αν και δεν είναι κάτι καινούργιο στις διεθνείς αγορές, για την Ελλάδα και την ελληνική αγορά είναι ένας τομέας των χρηματοοικονομικών που ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί. Λίγες είναι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν την ευθύνη να πουλήσουν τέτοιους τίτλους και γενικός οι ελληνική αγορά είναι διστακτική. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να καταλάβει ο αναγνώστης με απλό τρόπο τι είναι τα δικαιώματα προαίρεσης. Να δει βήμα βήμα τις βασικές μεθόδους κοστολόγησης αυτών των προϊόντων και βγουν κάποια συμπεράσματα για κάθε μια από αυτές. Προχωρώντας λίγο παραπέρα, θα δούμε πως με αυτές τις μεθόδους μπορεί κανείς να κοστολογήσει και πιο σύνθετα προϊόντα τέτοιου τύπου και συγκεκριμένα Basket options, δηλαδή δικαιώματα προαίρεσης σε χαρτοφυλάκια μετοχών. Ενώ, θεωρήσαμε ότι για να είναι ολοκληρωμένη η εργασία, θα έπρεπε να πούμε κάποια πράγματα και για τον τρόπο που αντισταθμίζεται ο κίνδυνος στην περίπτωση της πώληση τέτοιων προϊόντων.