Μελέτη διαφημιστικών δαπανών με χρήση στοχαστικών υποδειγμάτων : - Κοτσάνη, Όλγα; Τερπεντζίκου, Πασχαλίνα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής Αναλογιστικών και Χρηματοιοκονομικών Μαθηματικών, 2005)
Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η μελέτη της πορείας των διαφημιστικών δαπανών με χρήση στοχαστικών υποδειγμάτων. Σε πρώτη φάση αναλύθηκαν ενδεικτικά ορισμοί σχετικοί με το μάρκετινγκ και ειδικότερα με τη διαφήμιση και τις διαφημιστικές δαπάνες. Ακολούθησε αναφορά σε τεχνικές διαφήμισης και προώθησης μέσα από αυτήν, δόθηκαν παραπομπές και στατιστικά και οικονομικά στοιχεία που αφορούν διαφημιστικές δαπάνες στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια, (1970- 2003) καθώς μελετάται και η εξέλιξη του κλάδου αυτού στην χώρα μας. Στο τέλος του πρώτου μέρους της Πτυχιακής Εργασίας αυτής, γίνεται εκτενής αναφορά σε δυο γεγονότα (εισαγωγή Ιδιωτικής τηλεόρασης και εφαρμογή του νόμου 2328/95) που επηρέασαν την πορεία της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης και των οποίων την επιρροή θα προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε στο τρίτο μέρος της εργασίας μας. Στο δεύτερο μέρος (Κεφάλαιο 2), αποτελεί τη μαθηματική- στατιστική βάση για την ανάλυσή μας. Περιγράφονται κάποιες βασικές έννοιες και μεθοδολογικά εργαλεία για την προσαρμογή στοχαστικών υποδειγμάτων σε χρονολογικές σειρές. Γίνεται αναφορά στις διαδικασίες ARIMA και στη μεθοδολογία δημιουργίας εμπειρικών υποδειγμάτων κατά Box – Jenkins. Τέλος, παρουσιάζονται τα υποδείγματα παρέμβασης και μέθοδοι για πρόβλεψη ελλειπουσών τιμών. Στο τρίτο μέρος (Κεφάλαιο 3), γίνεται λεπτομερής περιγραφή όλης της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε. Βήμα προς βήμα εφαρμόζονται οι μεθοδολογίες που περιγράφονται στο Κεφάλαιο 2 και παρουσιάζονται όλα τα αναγκαία αποτελέσματα και διαγράμματα. Τέλος, παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της ανάλυσής μας. Συνοπτικά: • προέκυψε το συμπέρασμα ότι η πρώτη παρέμβαση (εισαγωγή ιδιωτικής τηλεόρασης) δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί πριν την δεύτερη παρέμβαση.• Οι διαφημιστικές δαπάνες υπέστησαν μια επίπτωση μόνιμου και άμεσου χαρακτήρα με την εφαρμογή του νόμου 2328/95. • Ανάγκη επίσημης μέτρησης διαφημιστικών δαπανών και από μέσα πέρα των τεσσάρων κύριων (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά, εφημερίδες)• Ο όγκος των διαφημιστικών μηνυμάτων ολοένα αυξάνεται. • Η διαφημιστική δαπάνη είναι συνισταμένη δυο παραγόντων: του διαφημιστικού όγκου και των τιμολογίων των διαφημιστικών μέσων. • Η διαφήμιση αντικατοπτρίζει το βιοτικό επίπεδο και τις ανάγκες της κοινωνίας, έτσι το 1970 οι πέντε κυριότερες κατηγορίες διαφημιζόμενων προϊόντων αφορούσαν προϊόντα πρώτης ανάγκης ενώ οι αντίστοιχες για το 2003 αφορούσαν προϊόντα πολυτελείας.