Αυτόματη περίληψη κειμένου (Automatic text summarization) - (Αυτόματη περίληψη κειμένου απο πολλαπλά έγγραφα εξελισσόμενων γεγονότων (Multi-document summarization of evoling events) - Αναγνώριση και κανονικοποίηση χρονικών εκφράσεων - Συμπλήρωση ορισμάτων μηνυμάτων : - Σταματίου, Γεώργιος Κ. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Στη σημερινή εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από υπερπληροφόρηση με αποτέλεσμα αυτός ο καταιγισμός των πληροφοριών να περιορίζει και να εξαντλεί τον ελεύθερο χρόνο του χρήστη αλλά και να τον δυσκολεύει στην αφομοίωση τους, η χρήση συστημάτων αυτόματης περίληψης κρίνεται πολλαπλά χρήσιμη και απολύτως αναγκαία. Η αυτόματη περίληψη κειμένου (Automatic Text Summarization) αποτελεί μια από τις βασικές εφαρμογές της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και ουσιαστικά αφορά στην εξαγωγή από ένα μεγάλο πηγαίο κείμενο ενός ίσου ή μικρότερου, με το κεντρικό νόημα του πρώτου. Μια υποπεριοχή αυτής είναι η αυτόματη περίληψη από πολλαπλά έγγραφα (Multi-Document Summarization) και πιο συγκεκριμένα η αυτόματη περίληψη από πολλαπλά έγγραφα εξελισσόμενων γεγονότων (Multi-Document Summarization Of Evolving Events). Ευελπιστούμε με τη δημιουργία κάποιων αρθρωμάτων και συγκεκριμένα με την επισημείωση των χρονικών εκφράσεων των κειμένων μιας συλλογής και με την κανονικοποίησή τους, καθώς και με μια πρώτη προσέγγιση συμπλήρωσης ορισμάτων μηνυμάτων, τα οποία μηνύματα αναπαριστούν τα περιστατικά (incidents) ενός γεγονότος να προσφέρουμε το λιθαράκι μας στη συγκεκριμένη ερευνητική υποπεριοχή.