Agile security engineering = - Γκουτζιούλη, Κωνσταντίνα - Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία ασχολείται με την Ανάπτυξη Λογισμικού και πιο ειδικά με την Ευέλικτη Ανάπτυξη Λογισμικού (Agile Software Development). Η Ευέλικτη Ανάπτυξη Λογισμικού είναι ένας νέος τρόπος ανάπτυξης λογισμικού ο οποίος δίνει περισσότερη προσοχή στην ομάδα ανάπτυξης και την επικοινωνία, τον πελάτη και την ικανοποίηση όλων του των απαιτήσεων. Οι βασικές αρχές και αξίες τις ευελιξίας παρουσιάστηκαν από την Ευέλικτη Συμμαχία (Agile Alliance) και συμπεριλήφθηκαν στο Μανιφέστο της Ευέλικτης Ανάπτυξης (Agile Manifesto).Η Ευελιξία είναι μία γενικότερη έννοια και την ιδέα αυτή την ασπάζονται πολλές διαφορετικές Μεθοδολογίες οι οποίες ονομάζονται Ευέλικτες Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Λογισμικού. Οι πιο γνωστές μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν είναι οι εξής: eXtreme Programming, Scrum, Crystal Family of Methodologies, Feature Driven Development, Dynamic Systems Development Method και Adaptive Software Development. Παρουσιάζονται οι βασικές αρχές ή αξίες τους, καθώς και η ρόλοι που περιλαμβάνουν και η διαδικασία που χρησιμοποιείται. Εν συνεχεία, γίνεται σύγκριση και αξιολόγησή τους. Το δεύτερο βασικό θέμα της πτυχιακής είναι ο συνδυασμός ασφάλειας με την Ευέλικτη Ανάπτυξη Λογισμικού. Πρόκειται για ένα νέο τομέα, πάνω στον οποίο δεν έχει γίνει ακόμα έρευνα. Γενικά, η ασφάλεια θεωρείται απαραίτητη όπου υπάρχει ανάπτυξη λογισμικού και αυτό καθιστά την ασφάλεια στην Ευέλικτη Ανάπτυξη (Agile Security Engineering) είναι ένα πολύ καλό ερευνητικό θέμα.