Εγκλημα στον κυβερνοχώρο : - Χρίστου, Αρίστη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Ο Κυβερνοχώρος, αποτελώντας μία δικτυακή ρεπλίκα της κοινωνίας, αποτελεί μεν ένα επαναστατικό μέσο επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα πεδίο ανάπτυξης παραβατικής δραστηριότητας. Μαζί με τις αλλαγές οι οποίες διευκολύνουν, προάγουν και βοηθούν στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής και στην τάχιστη εξυπηρέτηση των αναγκών που δημιουργεί η σύγχρονη κοινωνία, οι νέες τεχνολογίες παράλληλα με το Διαδίκτυο διευκόλυναν και δημιούργησαν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων μορφών εγκληματικότητας που συνοψίζονται στον όρο «ηλεκτρονικό έγκλημα». Με λίγα λόγια, το διαδικτυακό έγκλημα αναφέρεται σε οποιαδήποτε μορφή εγκλήματος, όπου χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Συχνά λέγεται πως κάθε πολύπλοκο και δύσκολο πρόβλημα, έχει μια απλή και κατανοητή απάντηση. Ως αποτέλεσμα, πολλοί υποστηρίζουν πως το διαδικτυακό έγκλημα στο μόνο που διαφέρει από την πιο παραδοσιακή μορφή του, είναι ότι χρησιμοποιούνται υπολογιστές. Δυστυχώς όμως δεν είναι ένα τόσο απλό ζήτημα. Το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που απασχολεί τόσο την κοινωνία όσο και τον νομοθέτη και εφαρμοστή του δικαίου. Σκοπός της εργασίας είναι να προσδιοριστούν και να αναλυθούν οι μορφές εγκληματικής δραστηριότητας στον Κυβερνοχώρο και να εντοπιστούν τα νέα πεδία παραβατικότητας που το δικτυακό περιβάλλον διευκολύνει ή καθιστά δυνατά. Θα εξεταστεί ειδικότερα κατά πόσο το Διαδίκτυο επηρεάζει το είδος και την έκταση των συνεπειών της παραβατικής συμπεριφοράς ενώ θα εξεταστούν τέτοιες συμπεριφορές που μπορούν να εκδηλωθούν μόνο στο Δίκτυο. Επίσης θα εξεταστούν τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του εγκλήματος στον Κυβερνοχώρο και οι ειδικότερες δυσκολίες ανίχνευσης και κυρίως καταστολής αυτού του τύπου εγκλημάτων. Θα εντοπιστούν ορισμένα πεδία (π.χ. παιδική πορνογραφία) και θα εξεταστούν τα μέσα αντιμετώπισης των ειδικότερων ζητημάτων που τίθενται.