Ανάπτυξη μεθόδων τμηματοποίησης ιατρικών εικόνων με τεχνικές snakes : - Μητρακούλη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η αναγνώριση μορφών σε ψηφιακές εικόνες είναι πολύ ενδιαφέρον πρόβλημα για την υπολογιστική όραση. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά πεδία στα οποία η αναγνώριση περιγραμμάτων και η κατάτμηση αντικειμένων σε εικόνες είναι ιδιαίτερα σημαντική π.χ. αναγνώριση προτύπων, ανάλυση ιατρικής εικόνας κ.λπ. Τα ενεργά περιγράμματα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος αναγνώρισης περιγραμμάτων και κατ’επέκταση αντικειμένων με σημασιολογικό περιεχόμενο. To snake είναι ένα σύνολο από σημεία με αρχικά συγκεκριμένο σχήμα, παρόμοιο με το περίγραμμα της υπό αναζήτηση μορφής. Κατά την «τοποθέτησή» του στην εικόνα ασκούνται πάνω του δυνάμεις που τείνουν να το κάνουν να ταιριάξει στο περίγραμμα της υπό αναζήτηση μορφής μετακινώντας και παραμορφώνοντάς το. Το snake συσχετίζεται με κάποιο ενεργειακό μοντέλο ώστε η πλήρης ταύτισή του με το ζητούμενο να έχει ως συνέπεια την ελαχιστοποίηση της ενέργειας αυτής. Επομένως η εύρεση των υπό αναζήτηση μορφών μπορεί να αναχθεί σε ένα πρόβλημα βελτιστοποίησης.Ενδιαφέροντα σχετικά προβλήματα είναι η παραμετροποίηση των snakes καθώς και η αναγνώριση περιγραμμάτων υπό συνθήκες αλληλοεπικάλυψης οπότε και παρουσιάζονται τα φαινόμενα των διακλαδώσεων.