Στατιστική ανάλυση δεδομένων γυναικολογικού καρκίνου : - Μαυρομματάκη, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής, Αναλογιστικών και Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2005)
Τα δεδομένα μας έχουν συλλεχθεί Από την Δ’ Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και αφορούν 104 ασθενείς με καρκίνο στη μήτρα.Στην πτυχιακή μας έχουμε χρησιμοποιήσει τους παρακάτω ιατρικούς όρους: τον όρο Grade που εξηγεί την κατάσταση του καρκίνου. Ο όρος Depth εξηγεί το βάθος του όγκου στο ενδομήτριο. Μια άλλη διαφοροποίηση του καρκίνου είναι ο όρος Stage που εξηγεί την μετάσταση ή όχι του καρκίνου στους ασθενείς μας ανάλογα με την νόσο της μήτρας. Λόγω του ότι στα stageΙ ο καρκίνος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο οι υποδιαιρέσεις του έχουν νόημα σε Ιa, Ib, Ic.Σε κάποιες γίνεται επέμβαση λεμφαδενεκτομής. Η επέμβαση αυτή γίνεται στην κοιλιακή χώρα, με αφαίρεση λεμφαγγείων. Ένας πιο καινούργιος ορισμός, high-low risk, που έχει δημιουργηθεί από τους ογκολόγους γιατρούς, συνοπτικός των πιο πάνω, είναι η κατάσταση του κινδύνου στον οποίο βρίσκονται οι ασθενείς. Παγματοποιήθηκαν συγκρίσεις log-rank σε χρόνους επιβίωσης και σε χρόνους υποτροπής. Δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική διαφορά σε καμία σύγκριση μόνο μεταξύ της καλής και της κακής κατάστασης καρκίνουσε χρόνους υποτροπής.Το δεύτερο κομμάτι της ανάλυσης περιλαμβάνει την μοντελοποίηση των διαθέσιμων μεταβλητών. Αυτό έχει γίνει με την Cox Regression, καταλήγοντας σε ένα μοντέλο τεσσάρων μεταβλητών. Οι μεταβλητές που περιλαμβάνονται στο μοντέλο είναι: stage, nodes, age και depth. Με βάση την συνάρτηση κινδύνου, το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος αποτελεί πιο σημαντικό παράγοντα από την κατάσταση του καρκίνου στις ασθενείς μας. Από το μοντέλο της Cox Regression προκύπτει ότι η λήψη λεμφαδένων αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα ο οποίος σχετίζεται άμεσα με την συνάρτηση επιβίωση των ασθενών.