Μελέτη και εξαγωγή προτύπων κίνησης απο οπτικό υλικό (βίντεο) με σκοπό την αναγνώριση δραστηριοτήτων : - Βαρτζώκα, Δέσποινα (2009)
Η Ιατρική τηλεπαρακολούθηση στο σπίτι, μια κυρίαρχη εφαρμογή τηλεϊατρικής προοριζόμενη για τα ευφυή και βοηθητικά περιβάλλοντα, είναι μια ενδιαφέρουσα λύση έναντι των νοσοκομείων για τους ασθενείς δεδομένου ότι προσφέρει μια ιατρική παρακολούθηση σε μια εξοικειωμένη ατμόσφαιρα για τον ασθενή και μπορεί να μειώσει τις δαπάνες της ιατρικής περίθαλψης. Στην περίπτωση των ηλικιωμένων ανθρώπων που ζουν μόνοι τους, υπάρχει μια ιδιαίτερη ανάγκη για την παρακολούθηση της κατάστασής τους. Μία από τις πιο σημαντικές εφαρμογές στην παρακολούθηση κατάστασης ασθενών από απόσταση είναι ο εντοπισμός ατυχημάτων με έμφαση την ανίχνευση της πτώσης. Έχει αποδειχθεί πως η ανάλυση και η κατάλληλη επεξεργασία οπτικού υλικού (βίντεο) μπορεί να δώσει πληροφορίες για την κίνηση ατόμων στο χώρο. Η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων γεγονότων είναι ένα σημαντικό βήμα για την προειδοποίηση και την προστασία του ασθενή, έτσι ώστε η σοβαρή ζημία να αποφευχθεί. Τα στοιχεία κίνησης του ασθενή συλλέγονται από επιταχυνσιόμετρα, γυροσκόπια, αισθητήρες κλίσης, κ.α., καθώς και από οπτικοακουστικό υλικό από το περιβάλλον του ασθενή. Οι αισθητήρες αυτοί θεωρούνται ως πρακτικά, ανέξοδα και αξιόπιστα συστήματα για τον εντοπισμό κίνησης των ηλικιωμένων ατόμων για ανίχνευση ή πρόβλεψη πτώσεων ή για μεγάλες περιόδους αδράνειας ή για οποιοδήποτε είδος καταστάσεις κινδύνου που θα απαιτούσε μια άμεση επέμβαση. Η πρόσθετη ηχητική ανάλυση από το περιβάλλον των ασθενών έχει χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ανιχνευθούν τα γεγονότα έκτακτης ανάγκης ή η έκκληση των ασθενών για βοήθεια. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η μελέτη διαφόρων αλγορίθμων, ο εντοπισμός κίνησης ατόμων σε βίντεο και η δυνατότητα αυτοματοποιημένης εξαγωγής συμπερασμάτων για την κατάσταση του ασθενή μελετώντας οπτικό υλικό από την κίνηση των ατόμων στο χώρο. Η επεξεργασία (φιλτράρισμα) και η ανάλυση των δεδομένων από το περιβάλλον του ασθενή, μας δίνουν πληροφορίες που απαιτούνται για την κατάλληλη διάγνωση γεγονότων, έκτακτης ανάγκης όπως η πτώση καθώς η τεχνολογική ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων μέσω αισθητήρων, είναι η πρόκληση στην ανάπτυξη της τηλεϊατρική παρακολούθηση του ανθρώπινου σώματος.