Σύστημα τρισδιάστατης απεικόνισης ιατρικών δεδομένων με τεχνολογίες VRML και X3D : - Ιωάννου, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών συστημάτων, 2005)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των γλωσσών και των προτύπων τρισδιάστατης απεικόνισης και η εφαρμογή τους στην ιατρική. Τα πρότυπα αυτά είναι η VRML και το X3D. Γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση καθενός όπου περιγράφεται η ιστορία τους, τα βασικά χαρακτηριστικά τους, τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους καθώς και οι λόγοι μετάβασης από τη VRML στο X3D. Στη συνέχεια αναλύονται οι τέσσερις τομείς της ιατρικής στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή οι κόσμοι που δημιουργούνται σε VRML και X3D. Οι τομείς αυτοί είναι η διάγνωση, η θεραπεία, η εκπαίδευση των γιατρών και η χειρουργική. Γίνεται μια εισαγωγή σε καθένα από τους τομείς αυτούς, όπου τονίζονται οι ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε τομέα, τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κλασσικές προσεγγίσεις της ιατρικής, ο τρόπος με τον οποίο οι σύγχρονες τεχνολογίες έρχονται να δώσουν λύση στα προβλήματα αυτά, καθώς και ο βαθμός επιτυχίας των παραπάνω λύσεων. Το κυριότερο κομμάτι της παρούσας εργασίας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός προγράμματος παρακέντησης ήπατος που αποτελεί την ένωση των συμπερασμάτων που εξάγονται από την μελέτη των προτύπων τρισδιάστατης απεικόνισης και των εφαρμογών τους στην ιατρική. To πρόγραμμα αποτελείται από δυο κύρια υποσυστήματα: Το ένα υποσύστημα αφορά την εκπαίδευση ενός χειρούργου στην παρακέντηση ήπατος. Το δεύτερο υποσύστημα είναι στη ουσία μια προσομοίωση μιας τηλε-εγχείρησης όπου ο ένας χειρούργος διαλέγει το μοντέλο του ασθενούς, το στέλνει στον απομακρυσμένο χειρούργο ο οποίος στη συνέχεια πραγματοποιεί την επέμβαση και στέλνει τα αποτελέσματα πίσω.