Ανάλυση αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας διαδικτυακού πληροφοριακού συστήματος παροχής υπηρεσιών : - Κουμπίτσκα, Άννα-Βικτώρια (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η ραγδαία εξέλιξη των ΤΠE δημιούργησε ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, την αναδιάρθρωσή του δημοσίου τομέα παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες προς τον πολίτη και προώθησε την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Η επανάσταση της τεχνολογίας ώθησε την Δημόσια Διοίκηση στον μετασχηματισμό του παραδοσιακού μοντέλου λειτουργίας της κυβέρνησης σε ψηφιακό περιβάλλον. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών οδήγησε στην δημιουργία ενός ΠΣ που θα παρείχε ένα εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης και διεκπεραίωσης φορολογικών συναλλαγών των πολιτών μέσω του Διαδικτύου. Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών αποτελεί αυτό που ονομάζουμε «Ηλεκτρονική Εφορία» ή αλλιώς TAXISNet. Το TAXISNet ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 2000. Παρ’όλο που το TAXISNet αποτελεί ένα μεγάλο και σπουδαίο έργο, στα 5 χρόνια λειτουργίας του εκτιμήθηκε από ειδικούς πως ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων δεν είναι ο αναμενόμενος. Η απάντηση στη δήλωση αυτή, που έρχεται δια στόματος πολιτών, είναι πως θεωρούν ότι το σύστημα παρουσιάζει προβλήματα Μη-Διαθεσιμότητας σε περιπτώσεις μεγάλου όγκου υποβολής Δηλώσεων καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια. Στα πλαίσια αυτής της εργασίας θα μελετηθεί το σύστημα από πλευράς αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας εφαρμόζοντας διαφορετικά μοντέλα με στόχο να υπολογιστεί η μη διαθεσιμότητά του ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να δοθούν κάποιες λύσεις. Αρχικά θα μελετηθεί το ΠΣ σε επίπεδο τεχνικού εξοπλισμού. Έπειτα με την χρήση μεθόδων Δένδρων Αποτυχίας και Αλυσίδων Markov, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση, θα υπολογιστεί το ποσοστό του χρόνου για το οποίο το σύστημα δεν είναι διαθέσιμο στους χρήστες. Ο υπολογισμός των ελάχιστων τομών που μπορεί να οδηγήσουν στην αποτυχία του συστήματος είναι εξίσου σημαντικός. Η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων που θα προέρθουν από τις μελέτες αυτές μπορεί να οδηγήσουν στην βελτιστοποίηση των παρεχόμενων on-line υπηρεσιών του ΠΣ TAXISNet και να αυξήσουν το ποσοστό των χρηστών που θα δείξει εμπιστοσύνη στο έργο της Γ.Γ.Π.Σ. του Υπ.Ο.Ο.