Προάσπιση ιδιωτικότητας θέσης σε διάχυτα πληροφοριακά συστήματα : - Δρογκάρης, Προκόπιος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Τα Διάχυτα Πληροφοριακά Συστήματα (Ubiquitous & Pervasive Computing) αποτελούν μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα Πληροφοριακά Συστήματα μέχρι σήμερα. Η αυξανόμενη μεταφορά προσωπικών πληροφοριών και δεδομένων μέσα από ετερογενή δίκτυα, εγείρει καινούργιες απαιτήσεις αναφορικά με την ιδιωτικότητα τέτοιων συστημάτων. Ο μέχρι τώρα ορισμός της ιδιωτικότητας δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των Διάχυτων Πληροφοριακών Συστημάτων. Καθίσταται λοιπόν, επιτακτική η ανάγκη της ανάλυσης των καινούργιων αρχιτεκτονικών μοντέλων ώστε να εντοπισθούν οι καινούργιες ευπάθειες με απώτερο σκοπό την διεύρυνση του ορισμού της ιδιωτικότητας. Σκοπός της παρούσας διπλωματική εργασίας είναι η μελέτη της ιδιωτικότητας της θέσης του χρήστη σε διάχυτα πληροφοριακά συστήματα και να παρουσιάσει μεθόδους προστασίας της. Παράλληλα εξετάζονται οι βασικές αρχές των πληροφοριακών συστημάτων ενήμερων του πλαισίου και θέσης, της ιδιωτικότητας και γίνεται συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων τεχνολογιών προάσπισής της. Εκτενής αναφορά έχει γίνει στο αρχιτεκτονικό μοντέλο Mix Zone το οποίο συνδυάζει μεθόδους ανωνυμίας προκειμένου να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα της θέσης του χρήστη με βάση το αναθεωρημένο μοντέλο ιδιωτικότητας. Τέλος, παρουσιάζεται μία πολιτική ιδιωτικότητας προσαρμοσμένη σε περιβάλλον διάχυτων πληροφοριακών συστημάτων, η P3P.