Ανάπτυξη πρωτότυπου εργαλείου πρόβλεψης συμπεριφοράς πολύπλοκων συστημάτων με χρήση της μεθοδολογίας System Dynamics : - Ανδρουτσοπούλου, Αγγελική (2010)
Η παρούσα εργασία συνδυάζει δύο θέματα που εντάσσονται στην προσπάθεια για την επίτευξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης: τη διάδοση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και την ανάπτυξη εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων για την αντιμετώπιση πολύπλοκων φαινομένων. Στόχος είναι η κατασκευή ενός μοντέλου προσομοίωσης, με τη μεθοδολογία System Dynamics, προκειμένου να βοηθήσει τους υπευθύνους για τη χάραξη πολιτικής να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των προγραμματιζόμενων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε μελέτη γύρω από τα συστήματα κοινωνικής προσομοίωσης και ιδιαίτερα σε μοντέλα που αφορούν σε θέματα δημόσιας διοίκησης. Η ανάπτυξη του μοντέλου, που έγινε σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για την Κοινωνίας της Πληροφορίας, αφορά στην αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην Ελλάδα. Για την προσομοίωση χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από τους δείκτες της πρωτοβουλίας i2010. Τα αποτελέσματα, που προέκυψαν από την εκτέλεση εναλλακτικών σεναρίων, υποδεικνύουν τις παραμέτρους που πρέπει να μεταβληθούν μέσα από την υλοποίηση δράσεων για να έχουν το βέλτιστο αντίκτυπο στην κοινωνία.