Πληροφοριακά συστήματα επιχειρήσεων : - Διακογιάννης, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Στο Πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας γίνεται μία εισαγωγή στις βασικές λειτουργίες μιας επιχείρησης. Επόμενη ενότητα αποτελούν οι βασικές οικονομικές καταστάσεις μίας επιχείρησης. Στη συνέχεια αναλύεται η δομή ενός ΠΣ επιχείρησης και η οργανωτική δομή της. Στα επόμενα κεφάλαια παρουσιάζονται η λειτουργία παραγωγής , η διαχείριση αποθέματος, οι βασικές έννοιες γενικής λογιστικής ,αναλυτικής λογιστικής και κοστολόγησης.Το κεφάλαιο 2 αποτελεί μία εισαγωγή στα συστήματα ERP. Αναλύονται οι βελτιώσεις , που προσφέρει ένα τέτοιο σύστημα σε μία επιχείρηση, η σχέση των συστημάτων ERP με το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και η σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών ευχρηστίας της διεπαφής, της προσλαμβάνουσας χρησιμότητας και της ικανοποίησης του τελικού χρήστη σε ένα ERP σύστημα. Ακόμη παρουσιάζονται κάποιες παγίδες και προκλήσεις κατά τη διάρκεια εγκατάστασης ενός ERP και οι κρίσιμοι παράγοντες για επιτυχημένη εγκατάστασή του. Ένα άλλο θέμα που θίγεται στο κεφάλαιο αυτό είναι η εγκατάσταση των ERP συστημάτων σε διαφορετικά κράτη. Το κεφάλαιο 2.7 ασχολείται με το ERP II πρότυπο και εξετάζεται ο ρόλος της Τεχνολογίας της Πληροφορίας στο ERP II. Στο τέλος του κεφαλαίου 2 γίνεται μία προσπάθεια να διερευνηθούν η αναγκαιότητα των επιχειρησιακών συστημάτων και οι μελλοντικές τους δυνατότητες. Το κεφάλαιο 3 αποτελεί μια πραγματική εφαρμογή των όσων αναλύθηκαν προηγούμενα. Δημιουργούνται επιχειρηματικά σενάρια και στη συνέχεια υλοποιούνται στο ERP σύστημα Microsoft Navision Attain. Αρχικά δίνονται παραδείγματα για τη δημιουργία των βασικών αρχείων. Στη συνέχεια επιδεικνύεται η συμπλήρωση των αρχείων κινήσεως. εισάγονται προσφορές στο υποσύστημα πωλήσεων και οι προσφορές αυτές μετατρέπονται σε παραγγελία. Ακόμη εισάγονται παραγγελίες χωρίς προσφορά, εισάγονται προσφορές προμήθειας και μετατρέπονται σε παραγγελίες , ενώ επιδεικνύεται και η εισαγωγή παραγγελίας στον προμηθευτή χωρίς αρχική προσφορά. Το κεφάλαιο 3.3 πραγματεύεται τις εντολές παραγωγής. Αρχικά γίνεται μία χειροκίνητη εισαγωγή εντολών παραγωγής και ακολούθως γίνεται εισαγωγή εντολής παραγωγής από το υποσύστημα πωλήσεων. Επόμενα παρουσιάζεται η αλλαγή της κατάστασης μίας εντολής παραγωγής , η παρακολούθηση των εντολών παραγωγής. Στο 3.3.5 κεφάλαιο φαίνεται η υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης εντολής παραγωγής. Ο προγραμματισμός παραγωγής αποτελεί το αντικείμενο του κεφαλαίου 3.4. Πιο αναλυτικά, παρουσιάζονται οι παράμετροι προγραμματισμού παραγωγής, η πρόβλεψη ζήτησης, το Βασικό Πλάνο Παραγωγής(MPS) και ο Προγραμματισμός Απαιτήσεων Υλικών(ΜRP). Τέλος γίνεται μία περιγραφή της καταχώρησης εγγραφών γενικής λογιστικής. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται το περιβάλλον ανάπτυξης C/SIDE. Αρχικά γίνεται μία εισαγωγή στη C/SIDE και αναφέρεται η λογική δομή των δεδομένων σε μία βάση δεδομένων C/SIDE. Στη συνέχεια εξετάζονται τα πέντε βασικά αντικείμενα C/SIDE, οι πίνακες, οι φόρμες, οι εκτυπώσεις, οι μονάδες επικοινωνίας και οι μονάδες κώδικα και επιδεικνύεται η διαδικασία σχεδίασης τους. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο, αναφέρονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκπόνηση της εργασίας.