Ανάθεση ραδιοφωνικών συχνοτήτων χρησιμοποιώντας προγραμματισμό με περιορισμούς : - Παπαγγέλου, Άγγελος (2007)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι τα προβλήματα ανάθεσης συχνοτήτων και συγκεκριμένα τα προβλήματα τύπου RLFA (Radio Link Frequency Assignment Problems). Αυτά τα προβλήματα έχουν μοντελοποιηθεί κατάλληλα ώστε να παρουσιάζονται ως δυαδικά προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών και έχει υλοποιηθεί μια εφαρμογή σε γλώσσα προγραμματισμού C, η οποία εφαρμόζει σε αυτά, τον αλγόριθμο Forward Checking με αναδιάταξη μεταβλητών χρησιμοποιώντας οκτώ βασικές ευριστικές μεθόδους.Η αποδοτική επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν είναι ο στόχος της εργασίας, αλλά η σύγκριση κάποιων τεχνικών ικανοποίησης περιορισμών και συγκεκριμένα τεχνικών αναδιάταξης μεταβλητών σε ένα πραγματικό δομημένο πρόβλημα, όπως το πρόβλημα ανάθεσης ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Εξαιτίας του στόχου της εργασίας, αυτά τα προβλήματα τροποποιήθηκαν ελαφρά για την εξαγωγή πιο ασφαλών συμπερασμάτων. Για ένα σύνολο τέτοιων προβλημάτων συγκρίναμε τις οκτώ ευριστικές μεθόδους με βάση κάποια χαρακτηριστικά, όπως ο αριθμός των οπισθοδρομήσεων, ο αριθμός των κόμβων που επισκέπτεται ο αλγόριθμος Forward Checking και ο χρόνος στον οποίο τερματίζει τη λειτουργία του. Από τα πειραματικά αποτελέσματα γίνεται σαφές, ότι η αναδιάταξη μεταβλητών είναι απαραίτητη για την αποδοτική επίλυση πραγματικών προβλημάτων όπως είναι το RLFAP.Συμπερασματικά, φαίνεται ότι το πλήθος των περιορισμών που συμμετέχουν οι μεταβλητές, είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την απόδοση των ευριστικών μεθόδων. Το μέγεθος των πεδίων τιμών των μεταβλητών από την άλλη, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην απόδοση, σε αντίθεση με ότι συνήθως υποθέτουμε. Επίσης φαίνεται ότι λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των περιορισμών με μελλοντικές μεταβλητές οδηγεί σε καλύτερες ευριστικές μεθόδους σε σχέση με το να ληφθεί υπόψη το πλήθος των περιορισμών με όλες τις μεταβλητές.Περιληπτικά, στην εργασία, εισάγονται οι βασικές έννοιες των προβλημάτων ικανοποίησης περιορισμών αναλύεται ο αλγόριθμος Forward Checking και οι οκτώ ευριστικές μέθοδοι. Περιγράφεται η δομή του προγράμματος που υλοποιήθηκε και οι βασικές ρουτίνες και συναρτήσεις και αναλύονται τα προβλήματα ανάθεσης ραδιοφωνικών συχνοτήτων. Αναφέρονται οι αιτίες τροποποίησης των προβλημάτων RLFA και πως έγινε η τροποποίηση αυτή. Παρουσιάζονται και αναλύονται τα πειραματικά αποτελέσματα που προκύπτουν από την σύγκριση των ευριστικών μεθόδων και αναφέρονται τα συμπεράσματα με βάση τα αποτελέσματα.