Προσδιορισμός νέου μεγεθολογίου ενδυμάτων με βάση ανθρωπομετρικά δεδομένα, για τη μαζική κάλυψη εξατομικευμένων αναγκών : - Μπαμπά, Μαρία (2005)
Το πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η παρούσα εργασία είναι η έλλειψη κατάλληλων μεγεθολογιών κατασκευής ενδυμάτων για τη μαζική κάλυψη εξατομικευμένων αναγκών, τα οποία να στηρίζονται σε μία βάση σύγχρονων ελληνικών ανθρωπομετρικών δεδομένων. Αρχικά αναπτύσσεται η έννοια της εξατομίκευσης, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Δίνεται ο ορισμός της εξατομικευμένης μαζικής παραγωγής ενδυμάτων και ακολουθεί μια ιστορική επισκόπηση του τρόπου παραγωγής της ενδυμασίας. Παρουσιάζονται οι χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες και οι κυριότερες πρωτοπόρες εταιρίες του τομέα. Εξετάζεται το πρόβλημα της καλής εφαρμογής της ενδυμασίας. Συσχετίζεται η εξατομικευμένη μαζική παραγωγή ενδυμάτων με την αξιοποίηση σωματομετρικών δεδομένων. Αναπτύσσεται ο ρόλος των σωματομετρικών μετρήσεων και αυτοματοποιημένης εξατομικευμένης μαζικής παραγωγής ενδυματων από τα δεδομένα της σάρωσης. Παρουσιάζονται τα συστήματα ταξινόμησης μεγεθών (μεγεθολογία) στις ΗΠΑ και Ευρώπη. Αναλύεται το θέμα της σήμανσης των μεγεθών των ενδυμάτων. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μεθοδολογίες ανάπτυξης μεγεθολογίων από σωματομετρικά δεδομένα. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, προτείνεται μια νέα μέθοδος για την κατασκευή μεγεθολογίων, βάσει της οποίας είναι δυνατόν να προσδιορισθούν οι χαρακτηριστικές σωματομετρικές διαστάσεις, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή κάθε τύπου ενδύματος καθώς και οι σωματότυποι ενός συγκεκριμένου πληθυσμού, εξετάζοντας τις σχέσεις μεταξύ των σωματομετρικών διαστάσεων. Σύμφωνα με τη νέα μεθοδολογία αναπτύσσονται πέντε εναλλακτικά σενάρια δημιουργίας μεγεθολογίων για κλιμακούμενου βαθμού εξατομικευμένη μαζική παραγωγή ενδυμάτων. Σημαντική καινοτομία της εργασίας αποτελεί ο δείκτης "Ποσοστού Ικανοποίησης", ένα συγκεκρμένο σύνολο πληθυσμού. Έτσι επιτυγχάνεται η αξιολόγηση των προτεινόμενων μεγεθολογίων. Η γνώση του ποσοστού του πληθυσμού που ικανοποιεί το κάθε μέγεθος είναι πολύ σημαντική στο να αποφασίσει ο κατασκευάστης αν θα το κατασκευάσει αυτό το μέγεθος και σε τι ποσότητα. Η μεθοδολογία εφαρμόζεται σε 12.180 ελληνικά ανθρωπομετρικά δεδομένα, τα οποία έχουν ληφθεί την περίδο 2003 και 2004 και προτείνονται τα αντίστοιχα μεγεθολόγια για τρεις τύπους ανδρικών ενδυμάτων. Η νεά μεθοδολογία, μπορεί να εφαρμοσθεί αυτούσια στο άμεσο μέλλον για να δομηθούν μεγεθολόγια για την παραγωγή ενδυμάτων μαζικής παραγωγής που να καλύπτουν εξατομικευμένες ανάγκες και για άλλες κατηγορίες ενδυμάτων ή και για άλλες κατηγορίες πληθυσμού.