Μικροδομή της αγοράς : - Φιλιππής, Γεώργιος Ν. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μαθηματικών, 2005)
Μικροδομή της αγοράς είναι η μελέτη των μηχανισμών συναλλαγής των χρηματοοικονομικών τίτλων, το κόστος των μηχανισμών αυτών και η επίδραση τους στις τιμές των τίτλων. Τα κόστη της διαδικασίας συναλλαγής που μελετά ο τομέας αυτός αντανακλώνται στην διαφορά μεταξύ της προσφερόμενης τιμής για αγορά (bid price) από την ζητούμενη τιμή για πώληση (ask price), δηλαδή στο bid-ask spread, καθώς και στις προμήθειες. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με το bid-ask spread και τις πηγές του. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στον σχεδιασμό της αγοράς και ιδιαίτερα στην δομή της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς. Έπειτα, μελετώνται οι επιπτώσεις στην τιμή λόγω των συναλλαγών και αποδεικνύεται το bid-ask spread καθώς και οι πηγές του. Επιπλέον, προσδιορίζεται ο ρόλος των martingales στις αναλύσεις μικροδομής. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στα μοντέλα της μικροδομής της αγοράς. Αφού δούμε τους παράγοντες που καθορίζουν το bid-ask spread σε έναν τίτλο, αρχικά μοντελοποιείται το spread που προκύπτει από τον κίνδυνο απογραφής. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στα διαδοχικά μοντέλα συναλλαγών και παρουσιάζεται το μοντέλο των Glosten και Milgrom καθώς και οι δυναμικές που πηγάζουν από το μοντέλο αυτό. Ενδιαφέρον έχει και το επόμενο εμπειρικό μοντέλο που προέρχεται από τις σημειώσεις του Stoll. Ακολουθεί μια αναφορά στα μακροοικονομικά μοντέλα των τιμών ενεργητικού και στη συνέχεια εξετάζουμε το μοντέλο του Roll και περιγράφουμε την δομή του βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα, κάνοντας συγχρόνως ορισμένες τροποποιήσεις. Έπειτα μελετάμε μοντέλα κινούμενου μέσου όρου καθώς και αυτοπαλίνδρομα μοντέλα των μεταβολών των τιμών και ορίζονται χρήσιμες έννοιες, όπως αυτές της στασιμότητας και της εργοδικότητας. Στην επόμενη παράγραφο αναφέρουμε μοντέλα στρατηγικών συναλλαγών σε περιβάλλον ασύμμετρης πληροφόρησης και μελετάμε το μοντέλο του Kyle. Τέλος, λαμβάνοντας υπόψη την ασύμμετρη πληροφόρηση, κάνουμε μία γενίκευση στο μοντέλο του Roll και προσδιορίζουμε κάποιες μεταβλητές του. Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται στατιστικά μοντέλα για την εκτίμηση της συμπεριφοράς του bid-ask spread με την βοήθεια των χαρακτηριστικών συναλλαγής του κάθε τίτλου.