Η πιθανοθεωρητική μέθοδος : - Τζιάτζιος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μαθηματικών, 2005)
Ο όρος πιθανοθεωρητική μέθοδος χρησιμοποιείται για ένα πολύ γενικό σχήμα απόδειξης. Το ζητούμενο είναι να αποδείξουμε την ύπαρξη κάποιας δομής με προκαθορισμένες ιδιότητες. Αντί να κατασκευάσουμε το συγκεκριμένο παράδειγμα τέτοιας δομής, μελετάμε τη συμπεριφορά κατάλληλης οικογένειας υποψηφίων δομών. Η οικογένεια αυτή είναι εφοδιασμένη με ένα μέτρο πιθανότητας. Εξετάζοντας τη τυπική συμπεριφορά των μελών αυτής της οικογένειας αποδεικνύουμε ότι, με θετική πιθανότητα, έχουν τις ιδιότητες που ζητάμε.