Η εργονομία του ελληνικού περιπτέρου : - Νικολοπούλου, Ευθυμία (2007)
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να περιγράψει το μοντέλο του περιπτέρου ως σύστημα εργασίας όπως αυτό υφίσταται σήμερα, να εντοπίσει τυχόν μειονεκτήματα και να συμβάλλει στην αποσαφήνιση μέρους των προβλημάτων που παρουσιάζονται κατά την οργάνωση και το σχεδιασμό του. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στο θέμα της ανάλυσης αλλά και οργάνωσης των δραστηριοτήτων που εκτελούνται από τον εργαζόμενο μια και αυτή έχει καθοριστική επίδραση πάνω στη διαμόρφωση του χώρου που τις εξυπηρετεί. Επιπλέον, στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του σωματικού φόρτου μέσω της ελαχιστοποίησης των επιβλαβών κινήσεων των εργαζομένων. Η ιδέα της φυσικής εναρμόνισης ανάμεσα στον εργαζόμενο και στον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί συμπεριλαμβάνει στοιχεία του χώρου στον οποίο κινείται ο εργαζόμενος, όπως καθίσματα, διάταξη χώρου κλπ. Η παρούσα εργασία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην καλύτερη κατανόηση μιας σειράς παραγόντων που σχετίζονται με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες εργασίας μέσα στο περίπτερο. Η γνώση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια σειρά βελτιώσεων στη μορφολογία του σύγχρονου περιπτέρου αλλά και στην εναρμόνιση της νομοθεσίας με τις σύγχρονες ανάγκες