Χρήση μεθόδων προσομοίωσης δυναμικής συστημάτων και εξόρυξης δεδομένων για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων : - Γαρούφας, Ανδρέας (2010)
Τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων βρίσκουν στις μέρες μας ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη τέτοιου είδους συστημάτων αλλά και εργαλείων που τα υποστηρίζουν. Η εργασία χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πρώτο κομμάτι ασχοληθήκαμε με τη μεθοδολογία Systems Dynamics που είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη και στην Αμερική και στο δεύτερο κομμάτι ασχοληθήκαμε με την εξόρυξη γνώσης και αλγορίθμους μηχανικής γνώσης. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε τη λειτουργικότητα και τη χρησιμότητα που μπορεί να έχουν τα συστήματα υποστήριξης αποφάσεων σε σοβαρά ζητήματα της επαγγελματικής μας ζωής ή της καθημερινότητας μας. H Systems Dynamics συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της απόδοσης που παρουσιάζει μια επιχείρηση, ενώ ταυτόχρονα είναι σε θέση να προσομοιώνει διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτή παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα να προβλέψουμε πως μπορεί να αντιδράσει η επιχείρηση μας κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Από την άλλη πλευρά η εξόρυξη γνώσης βασίζεται στη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων προσπαθώντας να την οργανώσει προκείμενου να μας βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Μας βοηθάει να καταγράψουμε τάσεις, να εντοπίσουμε κανόνες που χαρακτηρίζουν κάποιες διαδικασίες και γενικά παράγει γνώση που από μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να την αντιληφθούμε. Μπορεί οι δύο μεθοδολογίες που χρησιμοποιούμε να διαφέρουν κατά πολύ στη πραγματικότητα όμως έχουν τον ίδιο ακριβώς στόχο, προσπαθούν να μας βοηθήσουν στη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και κατ επέκταση στην ορθή λήψη αποφάσεων. Οι μεθοδολογίες αυτές και τα εργαλεία που τις πλαισιώνουν δεν υπήρχαν στο παρελθόν, όποτε σήμερα διαθέτουμε ένα ισχυρό σύμμαχο όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε για μια αλλαγή που πρέπει να κάνουμε στην επιχείρηση μας ή ακόμα και αν σώσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου κάνοντας τη σωστή επιλογή.