Απλοί μετρητές δρομολόγησης σε δίκτυα νέας γενιάς με έμφαση στην τοπολογία πέγματος (mesh networks) : - Φιλιππόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Τα ασύρματα δίκτυα πλέγματος (WMNs) αποτελούνται από τους δρομολογητές πλέγματος και τους πελάτες πλέγματος, όπου οι δρομολογητές πλέγματος έχουν την ελάχιστη κινητικότητα και διαμορφώνουν τη σπονδυλική στήλη των WMNs. Παρέχουν πρόσβαση στο δίκτυο και για πελάτες πλέγματος και για άλλους πελάτες. Η ολοκλήρωση WMNs με άλλα δίκτυα όπως με κυψελοειδή, δίκτυα αισθητήρων, διαδικτύου, κ.λπ., μπορεί να ολοκληρωθεί με τους δρομολογητές πλέγματος μέσω των gateway και bridging functions. Οι πελάτες πλέγματος μπορούν να είναι είτε στάσιμοι είτε κινητοί και μπορούν να διαμορφώσουν ένα δίκτυο πλέγματος μεταξύ τους και με τους δρομολογητές πλέγματος. Τα WMNs αναμένονται για να επιλύσουν τους περιορισμούς και για να βελτιώσουν σημαντικά την απόδοση των ad hoc δικτύων, των wireless local area networks (WLANs), wireless personal area networks (WPANs), και wireless metropolitan area networks (WMANs). Γνωρίζουν ταχύτατη ανάπτυξη. Τα WMNs θα παρέχουν μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών στις personal, local, campus, and metropolitan areas. Παρά τις πρόσφατες προόδους στην ασύρματη δικτύωση πλέγματος, πολλές ερευνητικές προκλήσεις παραμένουν. Αυτό το έγγραφο παρουσιάζει μια λεπτομερή μελέτη για τις πρόσφατες προόδους και τα ανοικτά ερευνητικά ζητήματα στις αρχιτεκτονικές WMNs. Επίσης, περιγράφονται ορισμένες εφαρμογές των WMNs καθώς και προβλήματα που πρέπει να λυθούν, στοχεύοντας στην καλύτερη απόδοση του δικτύου στη δρομολόγηση των πακέτων των στοιχείων. Τέλος, αυτό το έγγραφο περιλαμβάνει μια θεωρητική περιγραφή των μετρητών δρομολόγησης, καθώς και μια μοντελοποίηση μερικών μετρητών, από την οποία μπορεί κάποιος να καταλήξει σε ορισμένα και πολύτιμα συμπεράσματα.