Oι επιπτώσεις του πληθωρισμού στην εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας- αντιμετώπιση αυτών και προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπισή τους : - Σπηλιώτης, Παρασκευάς Κ. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2007)
Ο πληθωρισμός θεωρείται μείζον πρόβλημα για μια οικονομία, καθώς μειώνει την αγοραστική αξία του χρήματος. Ως πληθωρισμός ορίζεται το φαινόμενο της συνεχούς ανόδου του γενικού επιπέδου των τιμών. Τα πιο βασικά αίτια της δημιουργίας του είναι: η πλεονάζουσα ζήτηση, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα υπερκανονικά κέρδη των επιχειρήσεων και η αύξηση των τιμών των εισαγόμενων αγαθών. Η αντιμετώπιση του είναι ιδιαίτερα δυσχερής και συνήθως είναι αποτέλεσμα συσταλτικής δημοσιονομικής πολιτικής.την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών. Η εκπόνηση της εντοπίζεται στην προεπενδυτική φάση ενός σχεδίου. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του γενικότερου περιβάλλοντος που καταλήγει σε συγκεκριμένα πορίσματα για την διενέργεια της επενδυτικής δραστηριότητας. Καθώς αναφέρεται σε μια κατά βάση οικονομική διαδικασία (την επένδυση), επηρεάζεται από κρίσιμους οικονομικούς παράγοντες μεταξύ των οποίων είναι και ο πληθωρισμός.