Αξιοποίηση ψηφιακών πιστοποιητικών σε ενοποιημένα δίκτυα κινητών και ασύρματων επικοινωνιών τρίτης γενιάς : - Δούκας, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Η τρίτη γενιά κινητών επικοινωνιών, έχοντας υιοθετήσει την τάση για all-IP διασύνδεση, επικεντρώνεται περισσότερο στην παροχή νέων υπηρεσιών και την υποστήριξη μιας ενοποιημένης αρχιτεκτονικής πρόσβασης μέσω ετερογενών δικτύων. Στο πλαίσιο αυτό, η 3GPP πρόσφατα όρισε ένα υβριδικό σύστημα που συνδυάζει κινητές και ασύρματες επικοινωνίες. Η παροχή νέων υπηρεσιών προς τους χρήστες των δικτύων κινητών επικοινωνιών, θέτει νέες ανάγκες ως προς την παροχή μηχανισμών ασφάλειας, η οποία είναι ήδη επιτακτική στις ενσύρματες επικοινωνίες και στις συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου. Αναμένεται λοιπόν ότι σύντομα οι συναλλαγές αυτές θα πραγματοποιούνται μέσω του δικτύου κινητών επικοινωνιών. Κάτι τέτοιο θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την χρήση προσωρινών και μικρής διάρκειας ψηφιακών πιστοποιητικών ιδιοτήτων (Attribute Certificates, AC) για συναλλαγές που απαιτούνται για συγκεκριμένες και περιορισμένης διάρκειας υπηρεσίες. Ένα σχήμα εξουσιοδότησης που έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται πρόσφατα είναι ο έλεγχος προσπέλασης βασισμένος σε ρόλους (Role Based Access Control), ο οποίος παρέχει μια αντιστοιχία ρόλων και δικαιωμάτων. Εξέλιξη του μοντέλου αυτού αποτελεί το ιεραρχικό RBAC το οποίο ορίζει μια ιεραρχία ρόλων με δυνατότητες κληρονομικότητας. Τα κύρια θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η έρευνα και παρουσιάζονται στην παρούσα διπλωματική είναι: 1) Παρουσίαση της Υβριδικής αρχιτεκτονικής WLAN-3G, της χρήσης Πιστοποιητικών Ιδιοτήτων (AC) και των ζητημάτων Ελέγχου Προσπέλασης βασισμένου σε ρόλους. 2) Σύγκριση τεχνολογιών για τη χρήση των συστημάτων RBAC, μελέτη της εφαρμογή τους και του τρόπου αξιοποίησης των ψηφιακών πιστοποιητικών. 3) Πρόταση συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και αξιολόγηση την απόδοσής της μέσω συγκεκριμένων σεναρίων για μεγάλης κλίμακας δίκτυα. 3) Παρουσίαση θεμάτων ασφάλειας για την προτεινόμενη αρχιτεκτονική. Η αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής έγινε με την μέθοδο της προσομοίωσης και τα αποτελέσματα αφορούν τους χρόνους που απαιτούνται για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων διεργασιών. Η έρευνα που παρουσιάζεται στην παρούσα διατριβή συμβάλλει στη μελέτη και υποβοηθά στην εξέλιξη των υπό μελέτη ζητημάτων ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί προοπτικές περαιτέρω έρευνας.