Κατασκευή εφαρμογής υπολογισμού αξίας σέ κίνδυνo : - Θαρσίτης, Δημήτριος Κ. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2007)
Η αξία σε κίνδυνο στις μέρες μας είναι ένα εργαλείο μέτρησης του κινδύνου . Όσο αφορά τους τραπεζικούς οργανισμούς , η μέτρηση του κινδύνου με τις μεθόδους της αξίας σε κίνδυνο είναι υποχρεωτική και επιβάλλεται από την επιτροπή της Βασιλείας. Εμείς κατασκευάσαμε μια εφαρμογή , χρησιμοποιώντας το Excel και την γλώσσα προγραμματισμού VBA η οποία εκτός από την αξία σε κίνδυνο (Value At Risk : VaR ) μπορεί να υπολογίζει το όφελος διαφοροποίησης ενός χαρτοφυλακίου, να κάνει Monte Carlo και ιστορική προσομοίωση , να ελέγχει τα παραπάνω με τη μέθοδο του backtesting και τέλος να υπολογίζει την iVar για κάθε στοιχείο κινδύνου. Στην ερευνά μας χρησιμοποιήσαμε όλα τα αμοιβαία κεφάλαια μετοχικά εσωτερικού του ελληνικού χρηματιστηρίου και τα συμπεράσματα που εξάγαμε αφορούν το κίνδυνο που αναλαμβάνει κάθε αμοιβαίο, τον κίνδυνο των Α.Ε.Δ.Α.Κ και το όφελος διαφοροποίησης τους.