Προστασία της ιδιωτικότητας σε περιβάλλον ηλεκτρονικής διακυβέρνησης : - Καρύβαλης, Ιωακείμ, 1982- (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2004)
Σκοπός της εργασίας είναι να εντοπιστούν και να αναλυθούν τα προβλήματα που ανακύπτουν σε σχέση με την επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (διαμοιρασμός γνώσης δεδομένων, έξυπνες κάρτες, one-stop διακυβέρνηση) και να προταθούν μέθοδοι και εφαρμογές προστασίας της ιδιωτικότητας. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται η έννοια της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και παρουσιάζονται κάποιες βασικές έννοιες γύρω από αυτή. Επίσης, αναφέρονται σημεία που αποτελούν προϋποθέσεις για την ομαλή ανάπτυξής της. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η πρόοδος της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Αναλύονται σημεία που σχετίζονται με την ευρύτερη ελληνική Κοινωνία της Πληροφορίας και παρουσιάζονται τα κυριότερα έργα που υλοποιούνται στη χώρα μας. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η πρόοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αναφέρονται λεπτομέρειες σχετικά με τα προγράμματα e-Europe 2002 και e-Europe 2005, παρουσιάζονται σχετικά στατιστικά στοιχεία και μελετάται η πρόοδος κάθε ευρωπαϊκού κράτους – μέλους ξεχωριστά. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η περίπτωση του διαμοιρασμού γνώσης δεδομένων από φορείς του δημόσιου τομέα. Καθορίζονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την διαδικασία και προτείνεται μία προσέγγιση προστασίας προσωπικών δεδομένων, με βάση το υπάρχον ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, γίνονται προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η τεχνολογία των έξυπνων καρτών, καταγράφονται οι εφαρμογές τους στον χώρο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη. Έμφαση δίνεται στο θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά την χρήση των έξυπνων καρτών σε εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Στο έκτο κεφάλαιο περιγράφεται η έννοια «one-stop διακυβέρνηση» και παρουσιάζεται αναλυτικά η εφαρμογή της σε περιβάλλον «Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών». Στο έβδομο κεφάλαιο καταλήγουμε σε κάποια συμπεράσματα όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τους κινδύνους που ελλοχεύουν, ενώ περιγράφονται κάποιες προτάσεις βελτίωσης διαδικασιών και αξιοποίησης τεχνολογικών λύσεων , με κριτήριο την αποτελεσματικότερη προστασία της ιδιωτικότητας των πολιτών. Στο όγδοο κεφάλαιο παραθέτονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την εκπόνηση της εργασίας.