Ανοιχτή αρχιτεκτονική ελέγχου και διαχείρισης σύνδεσης ετερογενών ασύρματων δικτύων ATM : - Συμεωνίδης, Ηρακλής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2004)
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετάει και αναπτύσσει σε ερευνητικό επίπεδο μια αρχιτεκτονική που έχει σαν στόχο την κάλυψη των ιδιαιτεροτήτων που εμφανίζονται σε ετερογενή ασύρματα δικτυακά W-ATM περιβάλλοντα. Ιδιαιτερότητες που έχουν να κάνουν με τις ασυμβατότητες που δημιουργούνται στους μηχανισμούς ελέγχου και διαχείρισης λόγω της διαφορετικότητας κατασκευής των σταθμών μεταγωγής και πολύπλεξης (μεταγωγέας Wireless-ATM– switch W-ATM) από τους κατασκευαστές εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, η «Ανοιχτή Αρχιτεκτονική Ελέγχου και Διαχείρισης Σύνδεσης Ετερογενών Ασύρματων Δικτύων ATM» έρχεται να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία, εφαρμόζοντας μια σειρά από μηχανισμούς για τον έλεγχο και την διαχείριση σύνδεσης στα ετερογενή ασύρματα δίκτυα ATM. Δηλαδή, να προσομοιώσει τις λειτουργίες ελέγχου και διαχείρισης μιας σύνδεσης για λογαριασμό του δικτύου W-ATM, κάτι που γίνεται με τρόπο φορητό και διαφανή. Για τις ανάγκες προσομοίωσης της παρούσας Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα λογισμικού (το OA_WATM_NETVIEWER) σε γλώσσα προγραμματισμού JAVA με χρήση κύρια της βιβλιοθήκης Swing που διαθέτει, με σκοπό τον έλεγχο για την σωστή λειτουργία της αρχιτεκτονικής αυτής. Η ανάπτυξη της διπλωματικής πραγματοποιείται με μια σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης των συστημάτων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Με έμφαση στους τρεις τελευταίους αιώνες και κυρίαρχα σε αυτόν που διανύουμε, παρουσιάζονται οι προϋποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο σύστημα καθώς και τα προβλήματα που καλείται να λύσει η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική. Ακολουθιακά, γίνεται παρουσίαση του προτύπου (Ρ1520), βάση του οποίου σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε η εν λόγω αρχιτεκτονική. Εν συνεχεία στο κομμάτι που παρουσιάζεται η τεχνολογία ΑΤΜ, περιγράφεται η φιλοσοφία και οι μηχανισμοί που διαθέτει το ATM, καθώς και οι επιπρόσθετοι μηχανισμοί που εφαρμόζονται για την ικανοποίηση των ιδιαιτεροτήτων του ασύρματου μέσου, σε ένα δίκτυο wireless ATM. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται τα δομικά στοιχεία που χρησιμοποιεί η Ανοιχτή Αρχιτεκτονική όπου ένα μέρος από αυτά εισάγονται για πρώτη φορά στην μελέτη αυτή, ενώ κάποια άλλα έχουν χρησιμοποιηθεί και προέρχονται από προηγούμενες μελέτες. Οι μηχανισμοί καθώς και τα μηνύματα σηματοδοσίας που ανταλλάσσουν τα δομικά στοιχεία μεταξύ τους αναπτύσσονται παρακάτω. Τέλος, γίνεται παρουσίαση της λειτουργίας του λογισμικού OA_WATM_NETVIEWER και επιπλέον γίνεται επεξήγηση για ένα μέρος του κώδικα του προγράμματος.