Δημιουργία προτύπου ασφάλειας για πληροφοριακά συστήματα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης : - Κρυσταλλίδης, Στράτος, 1978- (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2005)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η δημιουργία προτύπου ασφάλειας (στα πλαίσια του ISO 17799) για τα Πληροφοριακά Συστήματα (Π.Σ.) που χρησιμοποιούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το γεγονός ότι οι υπηρεσίες και η διοικητική οργάνωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) είναι κοινές σε όλη τη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα οι μηχανισμοί ασφάλειας και τα μέτρα προστασίας των πληροφοριακών συστημάτων που απαιτούνται να είναι ως επί το πλείστον παρόμοια. Η προσφορά της παρούσας εργασίας συνίσταται στην αναγνώριση των δεδομένων και λειτουργιών που ισχύουν σε όλους τους Ο.Τ.Α. και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Σ.-Ο.Τ.Α.) με την μορφή προτύπου.Η εργασία, αρχικά, παρουσιάζει τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήσαμε για την τρέχουσα κατάσταση των Π.Σ.-Ο.Τ.Α. Στις μέρες μας είναι εμφανής η προσπάθεια των Ο.Τ.Α. να εκσυγχρονίσουν τα Π.Σ. τους και να βελτιώσουν το επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τους δημότες. Η προσπάθεια όμως αυτή δεν βασίζεται ως επί το πλείστον στις καλύτερες προϋποθέσεις, αφού αφενός η προτροπή της πολιτείας για εκσυγχρονισμό των Π.Σ. δεν συνοδεύεται και με τις κατάλληλες οδηγίες προς τους Ο.Τ.Α., αφετέρου δε οι γνώσεις και η εξειδίκευση των αρμόδιων υπαλλήλων των Τμημάτων Μηχανογράφησης-Πληροφορικής (Μ.-Π.) δεν είναι, πάντα, οι καλύτερες δυνατές. Επιπλέον όσον αφορά στην ασφάλεια των Π.Σ. φαίνεται πως το θέμα αρχίζει να προβληματίζει σιγά, σιγά τα Τμήματα Μ.-Π. των Ο.Τ.Α., αλλά όχι και τις διοικήσεις τους. Ενώ το σύνολο των Ο.Τ.Α. έχει ασχοληθεί με την ασφάλειας των Π.Σ., στις περισσότερες περιπτώσεις τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επιφανειακά και περιστασιακά, σε αντίθεση με τα προβλήματα που προκύπτουν από παραβιάσεις της ασφάλειας τους τα οποία αυξάνονται συστηματικά. Για τις ανάγκες ασφαλούς ανάπτυξης και διαχείρισης των Π.Σ.-Ο.Τ.Α. στο Παράρτημα Α της εργασίας παρέχεται ένα σύνολο κατευθύνσεων, αλλά και συγκεκριμένων μέτρων προστασίας. Η προσέγγιση που ακολουθήσαμε για την δομή και την παρουσίαση του προτύπου ασφάλειας Π.Σ.-Ο.Τ.Α. συνδυάζει την επιστημονική τεκμηρίωση, που απαιτείται στους χώρους της πληροφορικής, με την σαφήνεια και απλότητα που επιβάλλεται για την ουσιαστική αποδοχή του στους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης, για την εύκολη και γρήγορη υιοθέτηση του προτύπου από τους Ο.Τ.Α. αναπτύχθηκε κατάλληλο λογισμικό το οποίο παρατίθεται στο Παράρτημα Β.