Σχεδιασμός και ανάπτυξη υπηρεσίας τηλεφωνίας VoIP στο ασύρματο δίκτυο φοιτητών και διασύνδεση με το τηλεφωνικό δίκτυο του Πανεπιστημίου Αιγαίου : - Αντωνόπουλος, Αγγελος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε υπηρεσία Voice over Internet Protocol στο Ασύρματο Δίκτυο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου (ASWN), η οποία εξυπηρετεί τους χρήστες του Ασύρματου Δικτύου, καθώς και όλους τους χρήστες του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου Διοικητικού και Διδακτικού Προσωπικού. Η υπηρεσία διασυνδέεται με το τηλεφωνικό κέντρο του Πανεπιστημίου μέσω ειδικής πύλης, ούτως ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους χρήστες να επικοινωνούν χωρίς κόστος με το δίκτυο του Πανεπιστημίου και υπό προποθέσεις με το Δημόσιο Τηλεφωνικό Δίκτυο Μεταγωγής (PSTN) του ΟΤΕ. Στο παρόν κείμενο καταγράφονται και αναλύονται όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της VoIP υπηρεσίας και περιγράφονται λεπτομερώς οι λύσεις που υιοθετήθηκαν και υλοποιήθηκαν. Αρχικά, γίνεται μία αναφορά στα πρότυπα ασύρματης μετάδοσης που χρησιμοποιούνται σε ασύρματα τοπικά και μητροπολιτικά δίκτυα. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται στις υπηρεσίες VoIP με έμφαση στο πρωτόκολλο SIP, καθώς και οι περισσότερο διαδεδομένοι codecs. Ακολούθως, γίνεται μία εκτενής αναφορά στα στοιχεία και την αρχιτεκτονική του Ασύρματου Φοιτητικού Δικτύου Πανεπιστημίου Αιγαίου και αναλύεται η αρχιτεκτονική και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της υπηρεσίας VoIP που υλοποιήθηκε. Έπειτα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από διάφορες μετρήσεις απόδοσης που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν στην ποιότητα υπηρεσίας (QoS) και στην χρησιμοποίηση των πόρων του συστήματος. Τέλος, παρουσιάζονται όλες οι ρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στον εξυπηρετητή και στην πύλη με την οποία γίνεται η διασύνδεση με το κτίριο του Πανεπιστημίου, καθώς και ένας οδηγός εγκατάστασης λογισμικού για τους χρήστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υπηρεσία.