Νέες τεχνολογίες και οι επιπτώσεις τους στην οργάνωση της αγοράς καταναλωτικών προιόντων : - Ιωαννίδου, Έλλη Ν. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, που αφορούν κατά κύριο λόγο την επεξεργασία της πληροφορίας, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων ιστορικών παραγόντων έχουν αρχίσει να μετασχηματίζουν τις δομές και λειτουργίες των σύγχρονων κοινωνιών. Η μετάβαση σε νέες δομές και λειτουργίες οδηγεί σε μια νέα ιστορική εποχή που συνηθίζουμε πλέον να ονομάζουμε μετανεωτερική. Ανάμεσα στα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μετανεωτερικότητας είναι: (α) Η διόγκωση της σημασίας της ατομικότητας και του ρόλου της στην διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συμπεριφορών. (β) Η ανασύνθεση των κοινωνικών συλλογικοτήτων με βάση πλέον τις εξατομικευμένες ατομικές ιδιαιτερότητες. Η σημασία των κοινωνικών τάξεων που αντλούσαν την λειτουργικότητά τους από την οικονομική βάση τους, υποχωρεί και παραχωρεί τη θέση της σε μικρότερες ή μεγαλύτερες κοινωνικές συλλογικότητες που στηρίζονται σε σύμπτωση ατομικών ταυτοτήτων. Οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι νέοι, οι ομάδες σεξουαλικών προτιμήσεων, οι τύποι κατανάλωσης κατά το στυλ ζωής που επιδιώκουν τα άτομα, είναι οι εκφράσεις της νέας κοινωνικής συγκρότησης. (γ) Η πολυδιάσπαση των ατομικών ταυτοτήτων που έρχεται ως λογική συνέπεια των ευρύτερων δυνατοτήτων επιλογής τρόπου ζωής ή νομιζόμενου τρόπου ζωής. Και, τέλος ( δ) η παγκοσμιοποίηση πολλών οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών λειτουργιών που άλλοτε ελέγχονταν στα πλαίσια των εθνικών συνόρων. Όλες αυτές οι εξελίξεις, απότοκες σε μεγάλο βαθμό των εξελίξεων στο πεδίο της πληροφορικής, έχουν επηρεάσει αποφασιστικά τη δομή και λειτουργία της παραγωγής και του εμπορίου. Η επίδραση είναι εντονότερη στα αγαθά και τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τα καταναλωτικά πρότυπα των νέων στυλ ζωής, όπως είναι η μουσική, τα τρόφιμα πολυτελούς διατροφής, ο κινηματογράφος και άλλες βιομηχανίας του ελεύθερου χρόνου. Ποια είναι, όμως, η βασική επίδραση που η σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορικής εξάσκησε τον τομέα αυτό; Στο ερώτημα αυτό θα αποπειραθούμε να απαντήσουμε συνοπτικά με την εργασία μας αυτή. Υποστηρίζουμε ότι, οι βασικές επιδράσεις που ασκήθηκαν στη διαμόρφωση των νέων συνθηκών παραγωγής και εμπορίας είναι (α) Η παροχή της δυνατότητας επιβίωσης μεγάλης ποικιλίας αγαθών και υπηρεσιών και (β) η δημιουργία εξειδικευμένων σχετικά μικρών αγορών για την ικανοποίηση ειδικών προτιμήσεων που εξάπτονται από την διαθεσιμότητα εισοδημάτων πέραν των επιπέδων απλής επιβίωσης. Η πρώτη μεταβολή εκφράζεται χαρακτηριστικά με το καινοφανές φαινόμενο τη Long Tail στο λιανικό εμπόριο, και των niche markets στο πεδίο οργάνωσης της παραγωγής ενός συνεχώς διευρυνόμενου φάσματος προϊόντων κυρίως πολυτελούς κατανάλωσης.