Συνεργατικοί νοήμονες πράκτορες : - Αντωνακάκης, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2004)
Κατά την διάρκεια της διπλωματικής μου, έπρεπε να αναπτύξω μια ερευνητικής φύσεως εργασία σχετική με ‘Συνεργατικούς Έξυπνους Πράκτορες’. Ο τελικός στόχος της διπλωματικής ήταν η ανάπτυξη ενός περιβάλλοντος διεπαφής σε Visual Basic το οποίο θα εξομοίωνε τις λειτουργίες ενός υβριδικού τηλεφωνικού κέντρου της Panasonic και ένα κομμάτι από τον υπάρχον πράκτορα ICAgent, σε prolog ονομαζόμενο ως IPAgent .Το συγκεκριμένο κομμάτι θα αλληλεπιδρούσε και θα συνεργαζόταν με τον χρήστη της διεπαφής και θα τον βοηθούσε στην επίτευξη τον στόχων του, θα αναγνώριζε τα λάθη του και θα του παρείχε βοήθεια βασισμένη στις προηγούμενες κινήσεις του στο περιβάλλων της διεπαφής. Χρησιμοποίησα τον ICagent , έναν ευφυή πράκτορα αναπτυγμένος από την ερευνητική ομάδα του κύριου Βούρου (InCoSys) και στην συνεχεία κατασκεύασα την διεπαφή του τηλεφωνικού κέντρου σε Visual Basic. Στην συνέχεια προγραμμάτισα ένα βοηθητικό κομμάτι του ICAgent προσαρμοσμένο στις ανάγκες τις διεπαφής σε SWI prolog ονομαζόμενο ως IPAgent. Το όλο σύστημα χρησιμοποιεί σαν πράκτορα αναπαράστασης τον πράκτορα της Microsoft MSAgent ο οποίος εμφανίζεται και είναι ο τρόπος επικοινωνίας του ευφυή πράκτορα προς στον χρήστη. Το περιβάλλων διεπαφής και ο ICAgent στην prolog επικοινωνούν χρησιμοποιώντας 2 sockets server και 2 socket clients, ένας server και ένας client στο καθένα από τα δυο κομμάτια, με την βοήθεια του TCP πρωτοκόλλου.