Υδατογράφηση εικόνων εγγράφων : - Παπαγεωργίου, Γεώργιος, 1980- (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει μια μέθοδο ισχυρής μη ορατής υδατογράφησης η οποία εξελίσσοντας τις υπάρχουσες τεχνικές θα έχει βέλτιστη συμπεριφορά σε εικόνες εγγράφων και θα έχει ως στόχο την διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού, την προσθήκη υποσημείωσης σχετικά με το περιεχόμενο της εικόνας, τον εντοπισμό παραχάραξής της και την αυθεντικοποίηση. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται η διαδικασία της υδατογράφησης με την αναλυτική παρουσίαση των βημάτων της, περιγράφεται η χρησιμότητά της σε εφαρμογές διαφορετικού τύπου, μελετώνται τα χαρακτηριστικά και οι απαιτήσεις των συστημάτων υδατογράφησης εικόνων, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζονται κατά την εφαρμογή της, ενώ δίνεται έμφαση στην ιδιαιτερότητα των εικόνων εγγράφων σε σχέση με διαφορετικά είδη εικόνων. Έπειτα, στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το τεχνικό υπόβαθρο της θεωρίας υδατογράφησης εικόνων μέσα από την ανάλυση των βασικών τεχνικών εφαρμογής και ανάκτησης υδατογραφήματος. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη σχετική δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο αντικείμενο από διάφορους επιστήμονες.Στο τρίτο κεφάλαιο, αφού εντρυφήσουμε στη λειτουργικότητα της μεθόδου ένθεσης και ανάκτησης υδατογραφήματος στο λιγότερο σημαντικό ψηφίο κάθε εικονοστοιχείου εικόνας εγγράφου, καταλήγουμε στην παρουσίαση του προτεινόμενου αλγόριθμου. Αναφέρονται παραστατικά τα βήματά του, οι δυνατότητες προσαρμογής του ανάλογα με την εφαρμογή για την οποία προορίζεται, όπως και η συμπεριφορά του στις διάφορες επιθέσεις. Το τέταρτο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρει τα πλεονεκτήματα και τις καινοτομίες που εισάγει ο προτεινόμενος αλγόριθμος στην θεωρία υδατογράφησης εικόνων εγγράφων, ενώ δεν παραλείπονται και τα μειονεκτήματά του.Στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιούνται πειράματα για τη μελέτη της συμπεριφοράς του προτεινόμενου αλγόριθμου σε εικόνες διαφορετικού τύπου και μεγέθους και στη συνέχεια γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις άλλες τεχνικές, έτσι ώστε να δούμε εμπράκτως σε ποια σημεία υπερέχει σε σχέση με άλλες τεχνικές και σε ποια υστερεί.Τέλος στο έκτο κεφάλαιο παραθέτονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά την εκπόνηση της εργασίας.