Αξιολόγηση επίδοσης πρωτοκόλλων μεταφοράς σε ασύρματα δίκτυα επικοινωνιών : - Πλατανιώτης, Γεώργιος Θ. (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών συστημάτων, 2005)
Το πρωτόκολλο μεταφοράς που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις μέρες μας είναι το TCP. Με την έλευση και τη διείσδυση των ασύρματων τεχνολογιών το TCP καλείται να παίξει το ρόλο του κυρίαρχου πρωτοκόλλου μεταφοράς στα ενσύρματα άλλα και στα ασύρματα δίκτυα. Για να γίνει αυτό το TCP καλείται να ξεπεράσει κάποια σημαντικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με το μη αξιόπιστο περιβάλλον επικοινωνίας που παρέχουν οι ασύρματες ζεύξεις. Η συγκεκριμένη διατριβή περιγράφει αναλυτικά τα προβλήματα των ασυρμάτων επικοινωνιών, παραθέτει τις σημαντικότερες προτάσεις βελτίωσης του πρωτοκόλλου, προτείνει ένα πρωτότυπο μηχανισμό βελτίωσης και μέσω προσομοιώσεων με το εργαλείο NS-2 συγκρίνει το μηχανισμό αυτό με τις υπάρχουσες λύσεις. Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης δείχνουν ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των συγκρινόμενων TCP πρωτοκόλλων.