Δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικών ιατρικών φακέλων με χρήση έξυπνων καρτών : - Χατζηπαναγιώτης, Γιώργος (2009)
Στην ιατρική επιστήμη, όλο και περισσότερο διαπιστώνεται η ανάγκη για τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου όγκου πληροφοριών για την πληρέστερη εικόνα της υγείας ενός ασθενή. Έχει δημιουργηθεί, δηλαδή, η ανάγκη για εύκολη πρόσβαση στο σύνολο των δεδομένων ενός ιατρικού φακέλου, η επεξεργασία των οποίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή σωστών συμπερασμάτων σε ότι αφορά την εικόνα των παρελθόντων ιατρικών εξετάσεων και των μελλοντικών ενεργειών που αφορούν τον ασθενή. Το υλοποιημένο έργο με τίτλο «Δημιουργία Ηλεκτρονικών Ιατρικών Φακέλων με χρήση Έξυπνων Καρτών» αποτελεί ένα αυτοματοποιημένο σύστημα με σκοπό την καλύτερη και γρηγορότερη διάγνωση από τον γιατρό προς τον ασθενή. Μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών ο γιατρός θα μπορεί να ενημερώνεται για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή με οπτικό - ακουστικό και έγγραφο υλικό και θα μπορεί να οδηγείται σε ακριβή συμπεράσματα για την υγεία του ασθενούς. Για την ανάλυση του συστήματος χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία RUP (Rational Unified Process). Η μεθοδολογία RUP παρέχει μια πειθαρχημένη προσέγγιση όσον αφορά την ανάθεση καθηκόντων και ευθυνών μέσα σε μία οργάνωση. Ο στόχος της είναι να εξασφαλίσει την δημιουργία λογισμικού υψηλής ποιότητας, το οποίο να ικανοποιεί τις ανάγκες των τελικών χρηστών του, μέσα στα πλαίσια του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και προπολογισμού. Η υλοποίηση του έργου αποτελείται από τέσσερις φάσεις. Στην πρώτη «Φάση Σύλληψης Πληροφοριών (Inception Phase)», στη δεύτερη «Επεξεργασία (Elaboration Phase)», στην τρίτη «Κατασκευή (Construction Phase)» και τέλος στην τέταρτη «Μετάβαση (Transition Phase) ».