Κινητή μάθηση : - Παφλιά, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
H αλματώδη ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στον χώρο της πληροφορικής και των επικοινωνιών, δεν άφησε ανεπηρέαστο τον τομέα της μάθησης, αλλάζοντας σημαντικά την μορφή της. Με την υιοθέτηση αυτών των τεχνολογικών αλλαγών δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον συνεργατικής μάθησης που βασίζεται στην χρήση φορητών συσκευών, η κινητή μάθηση (mobile Learning). Η καινούργια μέθοδος μάθησης συχνά χαρακτηρίζεται ως το επόμενο στάδιο εξέλιξης της εδραιωμένης και πλέον χρησιμοποιούμενης μορφής μάθησης την ηλεκτρονική (e-learning). Παρά το γεγονός αυτό η κινητή μάθηση αποτελεί μια νέα μορφή που αντιμετωπίζει προκλήσεις και χρήζει διευθέτηση των ζητημάτων ασφαλείας, ώστε να διατεθεί και να διεξαχθεί όσο το δυνατό πιο ομαλά η διαδικασία της εκπαίδευσης.Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την συλλογή, καταγραφή, και ανάλυση του περιβάλλοντος που διαμορφώνεται στην εκπαίδευση με την δυναμική εμφάνιση της εξ' αποστάσεως μάθηση μέσω κινητών και ασύρματων συσκευών. Βασικός σκοπός είναι η μελέτη των προκλήσεων που εμφανίζονται κατά την μετάβαση από την ηλεκτρονική στην κινητή μάθηση, καθώς και η συγκριτική μελέτη των δύο μεθόδων. Ακολουθεί η καταγραφή των ζητημάτων ασφάλειας του περιβάλλοντος μάθησης και των αρχών πνευματικής ιδιοκτησίας του ηλεκτρονικού υλικού που διακινείται. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσίαση και σύγκριση εργαλείων διεξαγωγής ασφαλών ηλεκτρονικών εξετάσεων.