Web site evaluation and optimisation using homogeneous and non-homogeneous Markov chains : - Κακλάνης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2004)
Το αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των δικτυακών συνδέσεων, της ανάπτυξης πλούσιου περιεχομένου και της δημιουργίας νέων προτύπων επικοινωνίας είναι η αύξηση της ποσότητας της πληροφορίας που περιέχεται στους σύγχρονους δικτυακούς τόπους. Αν και η εξέλιξη αυτή φαίνεται θετική με μια πρώτη ματιά για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους τελικούς χρήστες, θα πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες, ώστε οι χρήστες να εξυπηρετούνται με επιτυχία. Σε αυτή την εργασία, η δομή και η χρηστικότητα ενός δικτυακού τόπου μοντελοποιείται και αξιολογείται με την χρήση ομογενών και μη ομογενών Μαρκοβιανών αλυσίδων, καθώς επίσης και με την χρήση στατιστικών μεθόδων. Συγκεκριμένα παραδείγματα δικτυακών τόπων μελετώνται και παρουσιάζονται. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν εάν ένας δικτυακός τόπος έχει ορθή και αποδοτική δομή ενώ παράλληλα προτείνουν τρόπους βελτίωσης της δομής του.