Στατιστικός έλεγχος ποιότητας - Στατιστικός έλεγχος διαδικασιών : - Τζιγκουνάκη, Κάρεν-Αννα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, 2005)
Η μεταβολή είναι ένα φυσικό μέρος κάθε διαδικασίας. Στατιστικός Έλεγχος Διαδικασιών (Statistical Process Control (SPC)), ή Στατιστικός Έλεγχος Ποιότητας (Statistical Quality Control (SQC)) είναι η εφαρμογή της στατιστικής στον έλεγχο της μεταβλητότητας μιας διαδικασίας. Ένας τέτοιος έλεγχος περιλαμβάνει τον έλεγχο της κίνησης της διαδικασίας, καθώς και των αλλαγών της μεταβλητότητάς της. Οι τεχνικές του στατιστικού ελέγχου διαδικασιών, βοηθούν στον εντοπισμό ασυνήθιστων συμπεριφορών στη διαδικασία και καθορίζουν αν τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι επηρεασμένα από ειδικά γεγονότα. Βοηθούν στην απόφαση αν μια διαδικασία είναι σταθερή στη διάρκεια του χρόνου. Η επίτευξη της σταθερότητας είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε κάθε πρόγραμμα ποιοτικής βελτίωσης.