Ασφάλεια και σχεδίαση παιδότοπων στην Ελλάδα : - Διαμαντοπούλου, Ναταλία (2007)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η μελέτη παιδότοπων στην Ελλάδα, σε σχέση με την ασφάλεια χρηστών. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να διερευνήσει τον προβληματικό χώρο γύρω από τους παιδότοπους και να προταθεί ένα πρότυπο. Η ανάγκη διερεύνησης αυτού του χώρου προκύπτει από την ανάγκη των παιδιών για παιχνίδι & των γονιών για ασφάλεια χώρου & παιδαγωγική ποιότητα. Έχουν αναλυθεί δύο παράμετροι εκτενέστερα στα πλαίσια αυτής της μελέτης, η ασφάλεια και η παιδαγωγική ποιότητα των παιδότοπων. Ολοκληρώνοντας αυτής την μελέτη παρουσιάζεται ένα πρότυπο παιδότοπου. Μελετούνται & αξιολογούνται ξεχωριστά τα πεδία που ορίζουν τον χώρο έτσι ώστε να δημιουργείται ένας χώρος που να συνδυάζει το παιχνίδι και την αναψυχή. Τα παιδιά δικαιούνται να απολαμβάνουν έναν τέτοιον περιβάλλοντα χώρο που να τους εξασφαλίζει παιχνίδι και ασφάλεια. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την κατάλληλη οργάνωση & διαρρύθμιση του χώρου, υλικά και τρόπους κατασκευής, κάτω από τη βασική αρχή ότι: "Η εκμάθηση γίνεται μαζί με το παιχνίδι"