Προσαρμοζόμενη μετάδοση πολυμεσικών δεδομένων από peer-to-peer δίκτυα : - Φατσέα, Αντωνία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Η συγκεκριμένη εργασία αφορά στη διερεύνηση και μελέτη δυνατοτήτων διαμοίρασης περιεχομένου και χρησιμοποιούμενων πρωτοκόλλων επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικές τερματικές συσκευές σε ευρύτερα P2P δίκτυα, μέσα σε ένα κλειστό δικτυακό σύστημα όσο και σε πιο ανοιχτά δίκτυα, όπως δίκτυο κινητών τηλεφώνων με δυνατότητες αποθήκευσης εικόνων/video με στόχο την υλοποίηση εφαρμογών όπως κοινό φωτογραφικό άλμπουμ, ή ταινιοθήκη. Τέτοιες εφαρμογές αποτρέπουν την ύπαρξη πολλαπλών αντιγράφων πολυμεσικού υλικού σε διαφορετικούς φυσικούς δίσκους, που καθιστά κακή διαχείριση μνήμης, αυξάνει το κόστος και ενδεχόμενα να παραβιάζει δικαιώματα πρόσβασης στο υλικό. Σημαντικό ρόλο σε περιβάλλοντα διαμοίρασης πολυμεσικού περιεχομένου παίζουν τα μεταδεδομένα που το συνοδεύουν. Για το λόγο αυτό, η μελέτη αφορά επιπρόσθετα στα πρότυπα μεταδεδομένων που καθιστούν τέτοιες εφαρμογές εφικτές. Γενικότερο αντικείμενο της εργασίας, αποτελεί η παρουσίαση της έννοιας της παγκόσμιας πρόσβασης δεδομένων, η παρουσίαση των προτύπων της οικογένειας του MPEG που συμβάλλουν στην μετάδοση πολυμεσικών δεδομένων σε ασύρματα δίκτυα και στην προσέγγιση της έννοιας της παγκόσμιας πρόσβασης δεδομένων. Κατ επέκταση, σημείο ενδιαφέροντος της εργασίας αποτελούν οι ποικίλοι τρόποι διεξαγωγής της διαδικασίας προσαρμογής περιεχομένου, παράλληλα με τις διαφορετικές τεχνολογίες που καθιστούν αυτή εφικτή.