Μελέτη & σχεδιασμός πρωτοκόλλου για τη διαχείριση οικιακών & πολυμεσικών συσκευών : - Γαρεφαλάκης, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2007)
Οι έξυπνες συσκευές & οι έξυπνες κατοικίες είναι 2 όροι που στις μέρες μας κερδίζουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών αλλά και των καταναλωτών- χρηστών. Πλέον υπάρχουν σπίτια στα οποία σχεδόν όλες οι διαδικασίες είναι αυτοματοποιημένες & ο κάτοικος τους μπορεί να έχει σημαντικά ωφέλη σε χρόνο, οικονομία αλλά και κόπο. Βέβαια οι καταναλωτές είναι ακόμα πολύ διστακτικοί ενώ προκύπτουν & διάφορα θέματα ηθικής. Το σημαντικότερο πρόβλημα όμως, είναι η προσπάθεια ενοποίησης όλων αυτών των διαφορετικών τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται από τις συσκευές, με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία ενός συστήματος home automation. Εδώ έρχεται να παίξει το σημαντικό του ρόλο ο residential gateway. Είναι αυτός που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του interconnection όλων αυτών των διαφορετικών πρωτοκόλλων & τεχνολογιών.Σε αυτή τη μεταπτυχιακή διατριβή θα μελετήσουμε τις τεχνολογίες home automation που επικρατούν σήμερα. Ιδιαίτερη βάση θα δώσουμε στο OSGi (Open Services Gateway Initiative) το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη εφαρμογών & προϊόντων home automation. Επίσης θα σχεδιάσουμε και θα γράψουμε ένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση έξυπνων οικιακών συσκευών, με τη βοήθεια του OSGi, το οποίο θα «κάθετε» πάνω στο residential gateway.