Meta-seeker : - Φαφαλιός, Παύλος (2009)
Φανταστείτε το Διαδίκτυο χωρίς καμία υπηρεσία αναζήτησης. Υποθέστε επίσης ότι θέλετε να βρείτε μερικές πληροφορίες πάνω σε ένα θέμα χωρίς να γνωρίζεται κάποια ιστοσελίδα με αντίστοιχο περιεχόμενο. Πως ακριβώς θα κινηθείτε στο χάος του Διαδικτύου; Πόσο δύσκολο είναι να βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε; Όπως καταλαβαίνεται, η αναζήτηση και εύρεση της σωστής πληροφορίας είναι σχεδόν αδύνατη, εάν ο χρήστης δεν βοηθηθεί από τα κατάλληλα εργαλεία. Ένα τέτοιο πολύτιμο εργαλείο του Διαδικτύου είναι οι Μηχανές Αναζήτησης. Ο χρηστής απλά θέτει το ερώτημα του και η Μηχανή Αναζήτησης δημιουργεί μια λίστα από ιστοσελίδες που το προσεγγίζουν περισσότερο. Είναι τέτοιο όμως το μέγεθος του Διαδικτύου, που κάθε μηχανή αναζήτησης μπορεί να χειριστεί ένα μικρό ποσοστό των συνολικών πληροφοριών που διαθέτει. Ο συνδυασμός μερικών μηχανών αναζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό κάλυψης και επομένως σε μεγαλύτερη πιθανότητα εύρεσης επιθυμητών πληροφοριών. Αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία των Μηχανών Μετά-Αναζήτησης. Πραγματοποιούν ερωτήματα σε πολλές μηχανές αναζήτησης ταυτόχρονα και επιστρέφουν στους χρήστες επεξεργασμένα αποτελέσματα προερχόμενα από όλες τις εμπλεκόμενες μηχανές αναζήτησης. Με απλά λόγια είναι οι Μηχανές Αναζήτησης των Μηχανών Αναζήτησης. Κάθε τέτοια Μηχανή Μετά-Αναζήτησης χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο για την συγχώνευση και κατάταξη των πληροφοριών που συγκεντρώνει, τον οποία προσπαθεί συνεχώς να βελτιώσει με σκοπό την παραγωγή όσο το δυνατόν σχετικότερων και καλύτερων για τους χρήστες αποτελεσμάτων. Η Μηχανή Μετά-Αναζήτησης που υλοποιείται στην παρούσα διπλωματική χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα των τριών πιο διαδεδομένων Μηχανών Αναζήτησης, της Google, της Yahoo! Search και της Bing (πρώτερως γνωστή ως MSN). Προτείνει έναν αλγόριθμο με δυνατότητα εξατομίκευσης της πληροφορίας βάσει σχετικής ανατροφοδότησης από τους χρήστες. Με πιο απλά λόγια, προσαρμόζει την κατάταξη των αποτελεσμάτων βάσει των προηγούμενων αναζητήσεων που έχει πραγματοποιήσει ο ίδιος χρήστης. Η αξιολόγηση του παραπάνω αλγορίθμου είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αφού μας έδειξε ότι η σχετικότητα των αποτελεσμάτων βελτιώνεται όσο ο χρήστης χρησιμοποιεί την Μηχανή Μετά-Αναζήτησης.