Μελέτη και αξιολόγηση επίδοσης κατανεμημένης πλατφόρμας προσομοιώσεων - UNITE : - Ζηνοβίου, Χαράλαμπος Α. (2009)
Οι αυξανόμενες απαιτήσεις και η συνεχής εξέλιξη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών οδηγεί σε καινούριους στόχους και προκλήσεις. Μια τέτοια πρόκληση είναι η ολοκλήρωση της 4ης Γενιάς Ασύρματων Επικοινωνιών, που θα ανοίξει νέους δρόμους και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στον χώρο. Αναγκαίο είναι εκ των πραγμάτων να αναπτυχθούν κατάλληλοι και αποδοτικοί Αλγόριθμοι Διαχείρισης Ασύρματων Πόρων και να επιτευχθεί η ενσωμάτωσή τους στα νέα δίκτυα B3G. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύχθηκε η Κατανεμημένη Πειραματική Πλατφόρμα Δοκιμών του UNITE (UNITE Virtual Distributed Testbed). Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε περιγραφή της πλατφόρμας καθώς επίσης και αξιολόγηση της απόδοσης και του βαθμού πρακτικής εφαρμογής της, μέσω πειραμάτων που έχουν γίνει από τους συνδεδεμένους προσομοιωτές που είναι μέρη της δομής του UNITE, και ειδικότερα του Pythagor WIFI Simulator, ενός προσομοιωτή WLAN οικογένειας πρωτοκόλλων ΙΕΕΕ 802.11. Στο κεφάλαιο 1 της Διπλωματικής Εργασίας θα γίνει μια αναδρομή των Γενιών των Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και μια σύντομη περιγραφή αυτών. Στο κεφάλαιο 2 περιγράφεται η βασική προπόθεση για την επίτευξη της επόμενης Γενιάς Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων. Το κεφάλαιο 3 περιγράφει παρόμοιες λύσεις και εφαρμογές στον χώρο της προσομοίωσης συστημάτων διακριτών γεγονότων. Στο κεφάλαιο 4 αναφέρεται ο σκοπός καθώς και η φιλοσοφία με την οποία υλοποιείται η Πλατφόρμα UNITE. Στην συνέχεια, στο κεφάλαιο 5 αναλύεται η αρχιτεκτονική της. Το κεφάλαιο 6 περιγράφεται η πλατφόρμα ως προς τον σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης της. Στο κεφάλαιο 7 περιγράφονται οι σχετικές Προδιαγραφές Επικοινωνίας που ορίζονται. Προχωρώντας στο κεφάλαιο 8 ορίζονται οι Προδιαγραφές των Γεγονότων που χρησιμοποιούνται κατά την λειτουργία της πλατφόρμας ενώ στο κεφάλαιο 9 αξιολογείται η απόδοση της μέσω πειραματικών μετρήσεων και παρατίθενται τα σχετικά συμπεράσματα.