Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία : - Βουρδάνου, Μαρία (2014)
Οι κοινωνικές επιστήμες υποστηρίζουν, πως η οργάνωση και η δομή της κοινωνίας είναι τέτοια, σε σημείο που κάποιες ομάδες ανθρώπων βιώνουν συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες τους αποδίδουν την ιδιότητα των κοινωνικά αποκλεισμένων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), διότι δεν απολαμβάνουν τις ίδιες συνθήκες ζωής με τα υπόλοιπα μέλη. Ωστόσο το πρόβλημα είναι η ίδια η αναπηρία ή η στάση των Ελλήνων, που καθιστά την αναπηρία ως αυτό καθαυτό πρόβλημα; Εν προκειμένω εμφανίζεται η θεωρία της συμβολικής αλληλεπίδρασης, κατά την οποία οι ανάπηροι αντιμετωπίζονται με τον εν λόγω τρόπο, επειδή από τις κοινωνίες του παρελθόντος, είχε αποδοθεί αυτό το νόημα στην αναπηρία. Επομένως τα άτομα κατά τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης υιοθετούσαν και εν συνεχεία μετέδιδαν αυτή την αντίληψη για την αναπηρία, γεγονός που βέβαια εναντιώνεται στην κοινωνική ενσωμάτωση των αναπήρων. Όμως η κοινωνική ενσωμάτωση μπορεί να επέλθει πράγματι; Και ποιοι.